Cultura 15/09/2013

Apareix una caixa de la Fundació Miró a uns contenidors de Palma

Per les mides, l'embalatge podria haver transportat l'obra de l'artista ja recuperada

cristina ros
2 min

PalmaAvui, al voltant de les 9 hores del matí, Lluís Fuster, tresorer de l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB), ha trobat una caixa d'embalatge d'obres d'art, que algú hauria deixat al costat d'uns contenidors d'un carrer de Palma. La caixa en qüestió du, en el seu exterior, el logotip de la Fundació Pilar i Joan Miró, a més d'una etiqueta de l'empresa de transports Balears Art i Llar. En un primer reconeixement, les mides del seu interior fan pensar que podria haver transportat l'obra de Miró que va ser recuperada el dimecres d'aquesta setmana, encara que aquest extrem haurà de ser comprovat per la Policia i els tècnics de la Fundació.

Tot just descobrir la caixa, Lluís Fuster ha telefonat a la Policia Nacional, dos agents de la qual s'han personat en el lloc dels fets i s'han fet càrrec de l'embalatge, el qual s'haurà d'incorporar al procés policial i judicial obert. La caixa es trobava entre una sèrie de contenidors per a la recollida de fems, al carrer Joan Ripoll i Trobat, de Palma, un segon llinatge que ha donat peu a comentaris en relació amb la troballa de l'obra de Joan Miró donada públicament per desapareguda tot just fa una setmana.

La caixa està pintada de color blau en el seu exterior, el mateix to que fa servir la Fundació Pilar i Joan Miró en la seva imatge, mentre que el logotip de l'entitat està reproduït en blanc. El número de la caixa hi apareix mig esborrat. L'etiqueta de l'empresa de transports Balears Art i Llar, que està aferrada al costat del logotip de la Miró, la lliga inevitablement al cas. S'ha de recordar que va ser el propietari d'aquesta empresa, el transportista Xim Quesada, qui dimecres va tornar l'obra de Joan Miró, que guardava feia mesos a la seu de la seva empresa en espera de què algun client li reclamàs.

L'obra de Joan Miró ja recuperada és la maqueta original de les estampes XVIII i XIX de la sèrie de gravats que l'artista dedicà a Gaudí, el 1975. Les seves mides són 89x63 cm. Està pintada per les dues cares i estava emmarcada i amb vidre per ambdós costat. La coincidència de l'aparició de l'embalatge de la Fundació Pilar i Joan Miró al carrera, just en el moment d'apogeu de la investigació, aixeca encara més sospites sobre el cas.

stats