VINYÒVOL
Balears 24/04/2016

Sant Jordi vinícola

Andreu Majoral
4 min
Sant Jordi vinícola Vi recomanat 4 Kilos de 4 Kilos vinícola (Felanitx)

EnòlegEtre ahir i avui heu pogut llegir una gran quantitat d’articles sobre literatura, llibres, novetats editorials... i jo, com us podeu imaginar, també m’apunt a aquesta genial dèria d’escriure i suggerir llibres. No us parlaré de llibres que solen trobar-se dins les llistes dels més venuts, però, de ben segur, algunes de les lectures que us recomanaré us poden sorprendre i us poden agradar.

De llibres de vi o sobre el món del vi n’hi ha de molts tipus. Els primers que em vénen al cap són les guies dels crítics vinícoles que ens expliquen com s’han de tastar els vins, com són els cellers, les zones productores i que dediquen una gran quantitat de pàgines a comentar i puntuar els vins que han tastat al llarg de l’any. Desafortunadament, s’estan convertint en vehements examinadors, obsessionats a puntuar els vins com si haguessin de passar un examen de selectivitat, i han oblidat la gran tasca divulgativa que feien abans -per no parlar que molts d’aquests grans ‘gurus’ només en tasten uns quants i la resta són puntuats pel seu equip.

Tenc poc espai i, per tant, no perdré més el temps: parlem de llibres que us poden ser útils. Si voleu conèixer la història dels vins a Mallorca o a les Balears, el treball dels cultivadors de la vinya i dels elaboradors i la seva manera d’entendre la vida, us recoman tres llibres ben interessants. Varen sortir en poc temps de diferència, però són la constatació del gran canvi que hi ha hagut a Mallorca durant aquests darrers 30 anys. El primer es titula Mallorca viñas y vinos, del desaparegut periodista i amant del vi Manuel Picó, editat per PromoMallorca al 1997. El llibre detalla amb pèls i senyals com era la Mallorca vitícola de finals dels 80. Uns anys més tard, l’enòleg Francesc Grimalt va escriure El vi a Mallorca, editat per Documenta Balear, on podem descobrir com era i què feia la gent del vi a mitjans dels 90. I, finalment, al 2006 apareix el llibre Els vins de Mallorca, dels periodistes Iñigo M. De Rada i Guillermo Soler, editat pel Consell de Mallorca, en el qual ens expliquen, amb una magnífica fotografia, l’etapa de gran creixement i esplendor del sector.

Si us estiren més els llibres de gastronomia, l’any 2010 l’Escola de Restauració va editar un llibre que combina receptes de cuina i els vins que trobam al mercat. Crec que és una petita joia que tot amant de la bona cuina hauria de tenir. Es titula, com no podia ser d’una altra manera, La taula i el vi. Si sou d’aquells que us sentiu orgullosos de la nostra cultura i voleu conèixer el lligam que té la cultura popular amb el món del vi, és fonamental que adquiriu el llibre de Felip Munar Vi i cultura popular, editat per Documenta Balear l’any passat.

En aquest repàs de llibres sobre vi no puc oblidar-me dels grans clàssics. Aquells que llegiu aquest article i faceu vi casolà, és imprescindible que tingueu Enologia pràctica, d’Emile Peynuad; per als que voleu descobrir què hi ha dins una copa de vi, però també al voltant, és interessantíssim el voluminós llibre d’André Domine El vi ; per als amants del còmic que també vulguin conèixer l’aventura de cultivar una vinya tenim Els ignorants, d’Étienne Davodeau; i per als que sentiu que el vi és quelcom més que una beguda alcohòlica, us suggeresc el llibre de Nicols Joly El vi del cel a la terra.

Aquest Sant Jordi 2016 hi ha hagut diverses novetats, i m’agradaria acabar amb dos llibres ben diferents. El primer és un llibre imprescindible per a aquells que vulguin viatjar i descobrir una altra Barcelona: Barcelona Wine, escrit per Lluís Tolosa, ens proposa 50 visites per la Barcelona vitícola, per descobrir els paisatges de la zona, locals ben guapos per poder menjar o comprar, allotjaments per poder dormir, museus, jaciments arquitectònics... En definitiva, és una guia de viatge perfecta per als amants dels vins i del bon menjar. Finalment una col·lecció editada per la Universitat Rovira i Virgili, Retrats de vi, amb què coneixerem les experiències professionals i personals de diversos enòlegs que han passat per la facultat d’enologia. Es tracta de retrats fets per la periodista Ruth Troyano, que ens endinsa en el món vitícola de la mà d’uns grans professionals.

Si parlam de novel·les de ficció, en podem trobar moltes en les quals el vi o la vinya són protagonistes. La meva preferida és un conte, una formidable i aterridora història d’Edgar Allan Poe, El barril d’amontillat.

Vi recomanat 4 Kilos de 4 Kilos vinícola (Felanitx)

Francesc Grimalt és un dels escriptors que hem anomenat a l’article i l’enòleg mallorquí més conegut i més internacional. Un homenot felanitxer, hiperactiu, inquiet i amb idees molt clares sobre com fer bons vins i que es puguin trobar arreu del món.

Fa una desena d’anys va crear, juntament amb Sergio Caballero, el celler 4 kilos, i any rere any triomfen allà a on van. Ens trobam davant un vi amb un 90 % callet i 10 % mantonegro, d’un color vermell robí. El més interessant són les bones aromes de fruites com móres o figues, notes herbàcies de fulla seca, de garriga i fins tot tocs de menta i els especiats.

En boca, un vi golós, de bona intensitat, una suau calidesa amb records de regalim i xocolata.

stats