Part Forana 31/10/2016

Els treballadors de neteja dels col·legis de Llucmajor convoquen vaga a partir de dilluns que ve

El sindicat CCOO fa responsable l'Ajuntament de la precarietat del nou contracte "en fer un plec de condicions en què lleva drets als treballadors"

Ara Balears
2 min
escola bressol

PalmaCCOO ha informat de la convocatòria d'una vaga indefinida dels serveis de neteja dels col·legis de Llucmajor a partir de dilluns que ve, dia 7 de novembre, en rebuig de la precarietat del nou contracte, del qual el sindicat fa responsable l'Ajuntament.

Després de la subrogació del contracte de neteja, el secretari general de la Federació de construcció i serveis de CCOO a les Balears, Miguel Ángel Pardo, ha assegurat que l'Ajuntament de Llucmajor "és responsable de fer un plec de condicions en què lleva drets als treballadors". I en un comunicat ha exigit al Consistori "que intervingui" en el conflicte. Segons Pardo, la situació dels treballadors després de la "inusual subrogació" del contracte és "inacceptable" i "vulnera de manera directa tots els seus drets".

El sindicat ha convocat a la vaga, a partir de dilluns, tots els treballadors de Samyl SL Limpieza y Mantenimiento, com a "darrer recurs davant l'actitud i les clares intencions demostrades per l'empresa" i amb l'objectiu de "forçar-ne una rectificació", per tal que la plantilla mantingui les mateixes condicions de treball que tenia amb l'anterior concessionària, Balimsa.

Reclamen que els treballadors conservin els mateixos drets i obligacions que tenien amb l'anterior adjudicatària i que es respecti allò establert en el conveni provincial de neteja d'edificis i locals de les Balears.

L'origen del conflicte se situa en l'1 d'octubre, quan els treballadors de la neteja de l'empresa Balimsa, assignats principalment a determinats centres educatius, van passar a dependre de la mercantil Salym. Segons CCOO, aquest canvi es va dur a terme mitjançant la cessió de plantilla, però no va ser mitjançant les cartes de subrogació corrents, en les quals s'assumeix la cessió de treballadors amb tots els drets i els deures que tinguessin amb l'anterior concessionària, "sinó mitjançant contractes de subrogació que molts dels treballadors van rubricar amb un 'no conforme', ja que no estaven segurs de les seves implicacions". Amb tot, diversos treballadors sí que van signar el nou contracte sense objeccions.

El sindicat ha recalcat que un contracte de subrogació "no és la fórmula habitual de cessió de treballadors d'una empresa a una altra". Després de la signatura del contracte de subrogació, Samyl va modificar els horaris de molts dels seus treballadors, no va respectar els calendaris de vacances confirmats i, "a l'empara d'un document tan qüestionable", va convertir la relació laboral en una altra de caràcter fix discontinu, mitjançant la qual s'havien de derivar els treballadors al SOIB el desembre, denuncia el sindicat.

Segons CCOO, l'empresa ha anunciat que solament respectarà els drets de subrogació en els termes del conveni provincial de neteja d'edificis i locals per a aquells treballadors que van expressar la disconformitat en signar.

stats