Part Forana 16/08/2016

La costa d'Artà pateix el segon incendi en els cinc darrers anys

El foc, que ha cremat 1,6 hectàrees, ha començat vora la desembocadura del torrent de na Borges i se n'ha delimitat el punt d'origen per investigar-ne la causa

M. Barceló
2 min
Membres de la brigada d'Ibanat refrescant la zona cremada, una vegada haver extingit les flames.

ArtàLa regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Artà, Aina Comas (AA), ha subratllat que l'incendi que ha cremat 1,6 hectàrees a la zona protegida de sa Canova és el segon foc important que ha patit el municipi en els cinc darrers anys. "L'estiu de 2011, es va cremar una gran zona forestal i agrícola a la Colònia de Sant Pere i es va haver de tancar la carretera d'Artà a Can Picafort durant moltes hores", recorda la responsable municipal de Medi Ambient, a la vegada que remarca el fet que altres zones protegides de la invasió dels urbanitzadors, "com es Canons", tard o d'hora es veuran afectades per les flames.

L'àrea cremada de pinar de sa Canova és al costat de la primera línia, "una de les platges grans de Mallorca més ben conservada gràcies a la protecció del sistema dunar amb què la cresta d'alga blinda i protegeix l'arenal dels temporals de tramuntana", ha explicat a l'ARA Balears la regidora Comas.

El punt d'inici del foc ha estat delimitat per l'Ibanat, que juntament amb els Bombers de Mallorca, Seprona i Protecció Civil han treballat de valent durant la nit i tot el matí per controlar l'incendi, a la qual cosa ha ajudat la manca de vent durant les tasques d'extinció. Agents de causes de l'Ibanat mateix analitzaran l'indret, per tal de determinar si el sinistre ha estat o no provocat. L'àrea afectada s'inclou dins l'ANEI de na Borges (1988), també declarada LIC (Lloc d'Interès Comunitari), una figura proteccionista d'àmbit europeu i que amb el pas dels anys ha permès recuperar la dinàmica dunar.

Cal recordar que sa Canova patí el primer gran intent d'urbanitzar la costa d'Artà als anys 80, fet que provocà la mobilització social i ecologista fins a aconseguir-ne la preservació. En la campanya ecologista, encapçalada pel GOB, s'hi implicà l'artista felanitxer Miquel Barceló, que elaborà els dibuixos amb què milers de cartells a tot Mallorca cridaren a la defensa d'un dels poc paradisos de la costa nord-est finalment salvat del ciment.

stats