El caos circulatori a la vall de Sóller
Part Forana 15/05/2024

El GOB denuncia que els aparcaments habilitats per l'Ajuntament de Sóller són il·legals

Aquest dimecres l'equip de govern del municipi ha rebutjat una iniciativa del PSIB per limitar l'accés de vehicles i, per tant, la moció no ha prosperat

3 min
Un dels aparcaments, a Can Cera, en sòl rústic.

PalmaEl GOB ha denunciat que els aparcaments habilitats per l'Ajuntament de Sóller són il·legals. Així ho ha expressat el grup ecologista aquest dimecres en un comunicat, recollit per Europa Press, en què explica que ha presentat un escrit davant l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca i critica que Sóller no és el primer municipi que "davant la saturació habilita aparcaments il·legals llogant finques a propietaris privats". L'entitat ha detallat que un dels pàrquings està en sòl rústic i un altre, en zona verda del port de Sóller. "Es tracta d'una habilitació d'aparcament de cotxes il·legal d'acord amb el planejament urbanístic".

A més, ha assenyalat que una de les parcel·les en què s'ubica un d'aquests presumptes pàrquings il·legals ja ha estat motiu de diversos intents d'habilitació que no han estat possibles per qüestions urbanístiques. Arran d'aquests fets, l'entitat ha presentat un escrit a l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca i ha sol·licitat que s'aixequi un acta d'inspecció, que reclami a l'Ajuntament els antecedents administratius i que resolgui incoar un expedient de disciplina urbanística, sancionador i de restabliment de la realitat urbanística "infringida".

L'equip de govern tomba una moció del PSIB per limitar l'accés de vehicles al municipi

Cal tenir en compte que, per la seva banda, el PSIB també ha demanat prendre mesures immediates per limitar l'accés de vehicles al municipi. La formació ho ha fet arran d'una moció que ha presentat al ple d'aquest dimecres, que a més, incloïa una petició per impulsar un Pla de Mobilitat Sostenible al municipi. Aquesta iniciativa, han explicat els socialistes, venia motivada perquè des del mes d'abril la vall de Sóller ha experimentat un augment considerable d'afluència de visitants, que incideix directament en l'augment de la saturació de trànsit a la carretera principal, "l'entrada massiva" de cotxes als carrers i places de Sóller i una "pressió mai vista" sobre les places d'aparcament del poble. Això no obstant, a la votació del ple, l'equip de govern ha rebutjat la iniciativa i, per tant, la moció no ha prosperat.

En el text de la moció havien destacat que la pressió ha arribat fins al punt que els residents, que tenen targeta d'aparcament a la seva zona, tenen "serioses dificultats" per trobar un lloc per aparcar als espais delimitats amb ORA. La problemàtica deriva d'un augment elevadíssim de l'afluència turística al municipi, que afecta també la massificació dels carrers del centre, denuncien.

D'aquesta manera, a la moció demanaven accions concretes que "com a mínim pal·liïn aquesta saturació" que es dona de manera "tan intensa", i que es posi ordre al "caos que suposa la circulació dins el nucli de Sóller", derivada de la mala senyalització, el tancament de carrers per causes puntuals, com són les obres, i la pèrdua de places d'aparcament que no s'han reubicat que han suposat les obres del bulevard de la Gran Via, una qüestió, han censurat, que "és fruit directe d'una decisió municipal, i de la qual no se n'han previst els efectes derivats".

Atès això, el PSIB havia demanat que s'adoptessin aquestes propostes d'acord:

  1. El Ple de l’Ajuntament de Sóller insta l’equip de govern municipal a limitar immediatament l’accés de vehicles al nucli urbà de Sóller, mitjançant l’establiment d’una zona ACIRE o similar.
  2. El Ple de l’Ajuntament de Sóller insta l’equip de govern municipal a elaborar un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que actualitzi la diagnosi que es va fer l’any 2008 i plantegi un nou paquet de mesures per avançar en la gestió de la mobilitat al nostre poble.
  3. El Ple de l’Ajuntament de Sóller insta l’equip de govern municipal a crear una mesa de treball amb representants de tots els partits polítics per abordar conjuntament la problemàtica de la mobilitat al nostre municipi.

D'aquestes mesures, els socialistes consideren que la que és més urgent és la de limitar l'accés al centre urbà prioritzant els residents del municipi, de manera que es comenci a regular de "manera clara i efectiva" la pressió del trànsit i que els veïns puguin veure reduïda la pressió per part dels visitants sobre els carrers. Tot i això, insisteixen a prendre'n mesures a llarg termini. Ara que la moció ha estat rebutjada, el PSIB continuarà cercant mesures i alternatives per pacificar el trànsit a Sóller "tot i que l'equip de govern no estigui actuant", han explicat.

stats