MEDI AMBIENT
Part Forana 24/11/2017

Salvem el Moll demana un estudi integral de la costa d’Alcúdia

Proposa analitzar tots els efectes de la pressió que pateix la zona

Miquel Barceló
2 min
Sebastià Cifre, un dels membres de la plataforma, durant la intervenció en el ple que tractà l’ampliació d’Alcudiamar.

AlcúdiaEn contraposició a l’encàrrec que ha formalitzat l’Ajuntament d’Alcúdia a la Universitat de les Illes Balears d’un estudi sobre un tram de la costa alcudienca, per tal d’avaluar l’impacte d’ampliació de l’àrea de serveis d’Alcudiamar que gestiona el club nàutic, la plataforma Salvem el Moll ha presentat una proposta d’estudi alternatiu. És una avaluació de la problemàtica i afectacions que incideixen sobre 3,5 quilòmetres de litoral.

La proposta de guió d’anàlisi dels elements que afecten la platja d’Alcúdia ha estat redactada pel geògraf doctor Francesc Xavier Roig, especialista en platges i litoral, i té per objecte un estudi integral que analitza: la incidència del port esportiu d’Alcudiamar; les afectacions negatives derivades de l’activitat portuària, com són la càrrega i descàrrega de carbó a granel; l’entrada i sortida d’aigua per a la refrigeració de la central tèrmica es Murterar; els abocaments d’aigües de l’estació depuradora a la badia d’Alcúdia; les afectacions a la posidònia, i, fins i tot, les previsions de l’avaluació de la dinàmica de la platja davant un escenari de canvi climàtic.

La plataforma ha presentat aquesta proposta d’estudi alternatiu, en contraposició a l’encàrrec que ha formalitzat l’Ajuntament amb la UIB d’un estudi que, segons Salvem el Moll, només està limitat al tram de platja enfront de l’edifici Xara i tan sols analitzaria la situació mediambiental d’un petit tram de la costa alcudienca.

Des de Salvem el Moll, plataforma que té el suport del GOB, consideren que l’estudi de la Universitat “és insuficient”, perquè es limita a la dinàmica sedimentària de l’extrem nord de la platja. El col·lectiu de defensa del litoral alcudienc creu que s’ha de realitzar un estudi integral complet “que permeti analitzar tots i cada un dels factors que afecten la platja, per tal de dissenyar les accions que siguin necessàries, començant per tenir un pla de gestió actualitzat dels arenals amb la col·laboració de totes les administracions competents”.

Estudi de gran abast

“Volem aprofundir en un estudi que tingui un gran abast i no només que estigui centrat en un tram de platja”, va explicar l’advocat Pep Alonso, de la plataforma Salvem el Moll. Francesc Xavier Roig proposa analitzar de manera acurada la geologia i geomorfologia de la platja i els seus entorns més immediats, els sistemes naturals, l’evolució urbana des de 1956 fins a 2017, tots els aspectes associats a la platja i els possibles efectes sobre aquesta del port esportiu d’Alcudiamar (amb mostrejos d’aigues interiors i mortes del port), a més de redactar informes parcials. L’estudi proposat preveu oferir “plans de gestió i la correcció de possibles defectes detectats que afecten la platja i, per tant, el producte turístic per excel·lència del municipi d’Alcúdia, a banda de planificar el territori amb una perspectiva de millora, sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic”.

stats