Suplements 05/05/2021

Saps xiular?

Quan no saps xiular, et sembla molt difícil, però en realitat no ho és tant. Tots tenim aquest instrument a la boca, encara que naixem sense saber-lo tocar. Per aprendre’n, només hi ha un secret: ser molt tossut i practicar fins que surti el so

1 min
Xiular

Com es fa per xiular?

És més difícil explicar-ho que fer-ho! Per aprendre a xiular has de posar els llavis com si fessis un petó. Després, treu aire suaument per la boca. Si no ho aconsegueixes a la primera, no et rendeixis. Insisteix, i veuràs com t’acabarà sortint. 

Per què xiulem?

Xiulem quan volem cridar algú. Xiulem per reproduir una melodia que ens agrada. Xiulem per expressar admiració o sorpresa. També xiulem per expressar desgrat. Fins i tot hi ha qui xiula per comunicar-se: és el que fan per exemple els pastors amb els gossos d’atura.

Què arriba més lluny, la veu o el xiulet?

Tu què diries? Si has contestat el xiulet, l’has encertat! El so de l’aire entre els llavis se sent a més distància que la veu. És per això que, segles enrere, els vigilants de les torres de guaita es comunicaven entre ells xiulant. I és per això també que els àrbitres de futbol avisen els jugadors a cops de xiulet. Si haguessin de dir les coses a crits, ningú no els sentiria!

"Si em necessites, xiula"

Aquesta és una de les frases més famoses de la història del cinema. La va pronunciar una actriu molt famosa del Hollywood dels anys 40 anomenada Lauren Bacall, en una pel·lícula. L'hi va dir a un altre actor, Humphrey Bogart, amb qui s’acabaria casant. El dia del casament, Bogart va regalar a Bacall un xiulet d’or amb la frase gravada. I quan ell va morir, ella va dipositar aquell xiulet daurat al costat del taüt. 

Vocabulary

  • Whistling: xiular
  • Luck: sort
  • Indoors: a l’interior de les cases
  • Blow away: foragitar
  • Sailors: mariners
  • Ship: vaixell
  • Storms: tempestes

stats