Info/gràfica

El rebost de primavera: quines fruites i verdures hem de menjar?

Arriben temperatures més càlides i els dies s'allarguen i la taula s'omple de nous productes de temporada

3 min
primavera

Acabem de donar la benvinguda a la primavera i ja notem com els dies s'allarguen i les temperatures van pujant. Fem un repàs de totes les verdures i fruites de temporada que ens portarà la nova estació i que vindran a alegrar les nostres taules.

Verdures

Espàrrecs

verds

Bledes

Bròcoli

Coliflor

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Porro

Carbassó

Espinacs

Tomàquet

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Albergínia

All

Ceba

Nap

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Mongeta

verda

Cogombre

Pebrot

Enciam

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Raves

Remolatxa

Pastanaga

Patata nova

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Bledes

Bròcoli

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Espàrrecs

verds

Coliflor

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Porro

Espinacs

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Carbassó

Tomàquet

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Albergínia

All

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Ceba

Nap

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Mongeta

verda

Enciam

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Cogombre

Pebrot

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Raves

Remolatxa

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Patata nova

Pastanaga

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Bledes

Bròcoli

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Espàrrecs

verds

Coliflor

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Porro

Espinacs

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Carbassó

Tomàquet

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Albergínia

All

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Ceba

Nap

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Mongeta

verda

Enciam

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Cogombre

Pebrot

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Raves

Remolatxa

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Patata nova

Pastanaga

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Com que el fred molt sovint encara tarda a marxar, ens trobem que en l’inici de la primavera encara podem gaudir de verdures típicament hivernals com els espinacs, el bròquil, la coliflor, les carxofes, les bledes o els porros, mentre que comencen a arribar les primeres faves i els esplendorosos pèsols, que tot i que molta gent es confon, són llegums rics en fibra i en vitamines i molt bons per al sistema nerviós. 

Amb la primavera també comença la temporada dels espàrrecs silvestres, que es troben als marges dels camps i són molt beneficiosos per al cor i els músculs en general degut al seu alt contingut en potassi. També aporten una gran quantitat de vitamines i són una bona excusa per fer una excursió per la natura per anar-ne a buscar. 

Cap al final de la primavera, quan els dies ja són llargs i les temperatures més altes, arribaran les verdures que ja anuncien l’estiu: albergínies –molt riques en potassi i calci–, carbassons –que destaquen pel contingut de vitamina C, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció–, pebrots –amb moltes vitamines antioxidants–, tomàquets –amb molta fibra, minerals i vitamines– i les patates, riques en vitamines i potassi, ferro, fòsfor i magnesi. 

Fruites

Aranja

Llimona

Taronja

Maduixes

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Gerds

Pinya

Plàtan

Nespre

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Cireres

Albercoc

Nectarina

Préssec

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Pruna

Meló

Nabius

Síndria

ABRIL

ABRIL

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

JUNY

JUNY

Aranja

Llimona

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Taronja

Maduixes

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Gerds

Pinya

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Plàtan

Nespre

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Cireres

Albercoc

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Nectarina

Préssec

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Pruna

Meló

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Nabius

Síndria

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Aranja

Llimona

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Taronja

Maduixes

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Gerds

Pinya

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Plàtan

Nespre

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Cireres

Albercoc

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Nectarina

Préssec

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Pruna

Meló

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Nabius

Síndria

ABRIL

ABRIL

MAIG

MAIG

JUNY

JUNY

Les temperatures pugen, els dies s’allarguen i a taula arriben cada cop més fruites que són una alegria després dels mesos d’hivern amb poca varietat. Les primeres d’arribar són les  maduixes, riques en vitamina C i antioxidants, que ja es poden començar a trobar a finals d’hivern. A l’abril animarem la taula amb les nespres, que són riques en provitamina A i potassi, i molt bones per a la salut de la pell i dels ulls, que estaran acompanyades pels albercocs i les nectarines, amb potassi i vitamina A. Les nectarines són una varietat del préssec i no el resultat de l'encreuament del préssec i la pruna com a vegades es diu. Precisament a finals de maig serà el moment dels primers préssecs, una fruita molt apreciada per la seva dolçor i les vitamines i minerals que aporta. 

Entre maig i juny arriben les apreciades cireres, una de les fruites preferides per molts, però que duren molt poc temps. Tenen molts antioxidants, sobretot antocianines, que contribueixen a prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment de l’organisme.

A final de primavera també arriba la temporada dels nabius, una fruita delicada i rica en antioxidants, hipoglucemiant i que ajuda a prevenir infeccions urinàries.

Un plat de temporada

Amanida de carbassó i préssec a la planxa

Ingredients per a 2 persones

2 carbassons

2 préssecs grocs

30 g de pistatxos pelats

100 g de formatge feta

Per a la vinagreta:

Oli d'oliva verge extra

1 llimona

Sal i pebre

2 carbassons

2 préssecs grocs

30 g de pistatxos pelats

100 g de formatge feta

Per a la vinagreta:

Oli d'oliva verge extra

1 llimona

Sal i pebre

2 carbassons

2 préssecs grocs

100 g de

formatge feta

30 g de pistatxos pelats

Per a la vinagreta:

Oli d'oliva verge extra

1 llimona

Sal i pebre

  1. Netegeu els carbassons i talleu-los a làmines ben fines amb l’ajuda d’una mandolina o bé d’un pelador. És molt important que siguin làmines primes, perquè així es podran amarar bé de la vinagreta.
  2. Talleu els préssecs a llunes, i marqueu-los en una planxa que haureu posat al foc amb un rajolí d’oli d’oliva. Deixeu-los refredar i poseu-los al damunt del carbassó.
  3. Esmicoleu el formatge feta per sobre l’amanida. 
  4. Piqueu els pistatxos en un morter i tireu-los per sobre.
  5. Prepareu la vinagreta. Barregeu el suc d’una llimona, l’oli, la sal i el pebre. Tireu-la per sobre de l’amanida just en el moment que l’aneu a menjar.
  6. Serviu-la amb una mica de pell de llimona ratllada.
iii
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
moc
stats