Llibres

Publicar el llibre de la teva vida et farà immortal

Es presenten els nou llibres de la col·lecció de l'ARA 'Collita Pròpia'

3 min

BarcelonaMentre Catalunya trontollava amb l’anunci electoral, hi havia qui també vivia un dels dies més emocionants de la seva vida en un Ateneu Barcelonès ple com un ou. S’hi presentaven els llibres dels nou autors que l’ARA va publicar al llarg del 2023 dins el segell editorial Collita Pròpia, de bracet de l’editorial Zasbook, que es poden trobar a les llibreries, a la botiga de l’Ara.cat i, el dia de Sant Jordi, a la parada que el diari tindrà a prop de Canaletes. Es tracta de donar una oportunitat als lectors lletraferits, a través del micromecenatge, de convertir-se en escriptors i publicar el llibre de la seva vida. "Accedir a les editorials comercials no és fàcil i autoeditar-se un llibre, tampoc –constatava el subdirector de l’ARA, Ignasi Aragay–. I per a nosaltres és molt important fer comunitat, acompanyar els lectors i fer cultura". La col·lecció ja té quatre anys de trajectòria i 27 llibres editats (i una desena més en procés), amb milers de volums venuts.

Entre les novetats hi ha una gran diversitat de temàtiques, gèneres i estils. Fins i tot un àlbum il·lustrat, Matilde Ucelay. Dibuixant un camí, dedicat a la vida i obra de la primera dona arquitecta graduada el 1936 a Espanya, i després inhabilitada; un treball de recerca de batxillerat de Fiona Doncaster, avui alumna d'arquitectura, que ja ha rebut diversos premis.

En el terreny de la ficció, Albert Domènech s’endinsa en una novel·la històrica d’emocions amb Ocells, en què explora "què representa ser dona just en la postguerra". La protagonista és "una dona valenta que ha de buscar la seva essència per descobrir qui és; un viatge amb molts entrebancs, amb un passat que arrossega i que a última hora l’empenyerà a trobar la seva llibertat", detalla Domènech. Xavi Silvestre, en canvi, aposta per una distopia filosòfica que abraça tota la història de la humanitat i que fins i tot aconsegueix trencar "la gàbia del temps" a Immortal. Hi ha dedicat els últims set anys. "Com que no en faré gaires, de llibres, em vaig saltar les normes que em marcaven els professors de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu", explicava aquest lletrat de l’Ajuntament de Barcelona, que debuta en la novel·la. L’han llegida Colau i Collboni? "Si l’han llegit, no han entès el missatge", responia amb humor. Joan Ignasi de Mena també ha explorat, a Demà Mart, avui Barcelona, un món futurista en què la protagonista pot modificar el futur només amb els seus desitjos. "Jo també vull ser immortal", deia, utilitzant el títol de Silvestre per expressar l’alegria de poder publicar el primer llibre.

Mar Sanfeliu és una altra alumna de l’Escola d’Escriptura, i va sortir dels quatre anys que dura el curs amb Ciutadà Lambda sota el braç, una història real d’aquelles que superen la ficció sobre la seva família política, una recerca dels orígens que passa entre Europa i el Carib. Marta González Romagosa, també alumna de la mateixa promoció, a L'intercanvi fa un exercici literari a partir d’una premissa de gènere: una noia s’intercanvia el cos amb el seu gat i és testimoni del seu segrest.

La pandèmia ha ajudat a acabar alguns d’aquests títols. El mestre Miquel Montoriol va escriure Viatges insòlits, un llibre d’aire espinasià, quan es va veure obligat a viatjar només amb la imaginació a causa dels dos anys de reclusió per la covid. Montoriol barreja realitat i ficció en uns relats literaris de "vida lenta" en què el narrador viu una nova aventura a cada lloc que visita. El parèntesi pandèmic també va ajudar Maite Arqué Bertran, que ha escrit la biografia de la seva mare, l’artista Teresa Bertran, a Com una poma. I Joan Carles Codolà ha publicat la biografia sobre l’atleta de maratons i entrenador Manuel Fernández Iruela, L’home que corre. "La seva vida era semblant a una cursa d’obstacles, havia de ser un llibre", assegurava l’autor. Una altra fita aconseguida.

* Vols publicar el teu llibre? T’acompanyem i t’ajudem a fer-lo realitat. T'ho expliquem amb detall en aquest enllaç.

stats