Consultori laboral

Com parlar de diners en una entrevista de feina?

La consultora Alexandra Masó dona eines per valorar quin sou demanar en una nova proposta laboral

2 min
Una dona en una entrevista de feina.

Tinc una entrevista de feina la setmana vinent i per ara no hem parlat de diners. Quin sou he de demanar respecte al que tinc ara?

Nerea, Sant Cugat

Donaré per descomptat que, com que compares el sou amb el teu sou actual, estàs accedint a un lloc de feina similar i que ja has estudiat els sous del sector. A partir d’aquí, un canvi de feina sol ser una oportunitat per millorar. Però millorar tant pot voler dir escalar professionalment com rebaixar les responsabilitats, passant per un ampli ventall d’opcions entremig.

Si busques créixer, és raonable demanar un sou superior al que tens ara. En aquest cas, assegura’t de vendre les teves habilitats i els beneficis que l’empresa obtindrà a llarg termini. Si, per contra, busques un lloc de treball que et doni tranquil·litat, planteja’t un sou similar a l’actual, oferint els beneficis que ja dones a l’empresa actual.

Assegura’t que les expectatives salarials que imagines cobreixen els beneficis que vols tenir. Per saber si és així, divideix el teu temps en partides mentals com ara: viatjar, relaxar-me, cuidar els meus, etcètera. Ara divideix el teu sou (el que vols cobrar) entre aquests diferents comptes mentals. Quan vagis a l’entrevista, tingues presents aquestes partides i inclou-hi també els beneficis i compensacions addicionals que l’empresa et pugui oferir, com flexibilitat de treball, assegurança de salut i un bon ambient laboral, que habitualment augmenten el valor total del paquet de compensació.

Per acabar, el dia de l’entrevista tingues present la xifra que vols demanar, però intenta no ser la primera a parlar-ne. Tal com descriu el Nobel d’economia Richard Thaler, la primera xifra donada és l’àncora que condueix la resta de la negociació. Si la primera proposta la fas tu i la xifra és massa baixa, pots perdre poder de negociació, perquè et veuran com una candidata fluixa. Si és massa alta, aquesta primera xifra pot portar-los a desqualificar-te mentalment; és a dir, seguiran l’entrevista per cortesia, però ja t’hauran desestimat mentalment. Així doncs, deixa que l’empresa ancori primer.

stats