Suplements 03/12/2021

La màgia de Hawaii contra el somni americà

Kawai Strong Washburn debuta amb 'Taurons en temps de salvadors', una novel·la que combina la mitologia indígena amb la migració als Estats Units

3 min
L'escriptor Kawai Strong Washburn, autor de 'Taurons en temps de salvadors'

BarcelonaQuan el pare d'en Dean, en Nainoa i la Kaui aconsegueix estalviar quatre duros, decideix fer-los un regal: un viatge en un vaixell amb el terra de vidre per la costa de Kona, a Hawaii. A mig trajecte, en Nainoa cau al mar i, per sorpresa de tota la família, un grup de taurons el salva de morir ofegat. Amb aquest episodi arrenca Taurons en temps de salvadors (Periscopi), la novel·la debut de Kawai Strong Washburn (Hamakua, Hawaii, 1981). La versió original es va publicar el març del 2020 i, malgrat els sotracs de la pandèmia, va rebre lloances de la crítica i Barack Obama el va escollir com un dels llibres de l'any. Ara s'ha publicat en català en traducció de Josefina Caball.

La història d'en Nainoa transcorre al Hawaii modern, però està tenyida de realisme màgic i plena de mitologia indígena, folklore i espiritualitat. Després de l'episodi dels taurons, el protagonista desenvolupa un do que li permet curar les persones de tots els mals. "Els taurons són uns animals molt malentesos en la imaginació popular, com si fossin malvats. Entenc que la gent els tingui por, però a la cultura hawaiana es veuen com un animal bonic, formatiu. Hi ha la creença que els avantpassats ressusciten en forma d’animals. Algunes famílies veuen un tauró i creuen que és un esperit guardià", explica Washburn des de Minnesota, als Estats Units. La família d'en Nainoa també percep aquell rescat com un miracle i així l'entén al llarg de tota la novel·la, que relata la lluita del jove contra la seva qualitat d'excepcional.

El vincle d'en Nainoa i els seus germans amb la naturalesa de l'illa és un dels grans motors de la història. "Vaig créixer en una illa prou rural, l’illa gran, que és la que està al sud. Hi ha regions de petits pobles i després hi ha grans parcel·les de terra que estan verges. Vivint en aquell entorn vaig experimentar la naturalesa en tota la seva grandesa", recorda l'escriptor, que ha volgut plasmar aquella experiència a través de la literatura. Les valls deshabitades, els boscos frondosos i els barrancs de l'illa poblen el llibre i marquen els personatges. "Escriure sobre la relació entre persones i el món natural ha estat una oportunitat per revifar aquests valors en una època en què això ja no és prioritari", diu Washburn.

Els privilegis de la cultura dominant

Els tres germans es defineixen, en més o menys mesura, per les seves arrels. La llengua hawaiana o el ball hula són dos elements importants en les seves vides fins que decideixen emigrar al continent nord-americà. Quan hi arriben topen amb les actituds de superioritat de la societat que els rep, i això els fa entrar en conflicte amb la seva identitat. "Als Estats Units parlem molt del privilegi adquirit, de la sensació que quan pertanys a un col·lectiu que ha estat en una posició dominant, pots ignorar absolutament altres cultures i perspectives", explica l'escriptor, que a la novel·la explora el xoc entre els hawaians i els haoles, les persones de raça blanca que presenten aquesta mirada excloent cap als altres.

Washburn utilitza la literatura per trencar mites i imatges preconcebudes. Una d'aquestes és la mirada idealitzada de la societat occidental cap a Hawaii. "Els nord-americans tenen la idea d'una zona tropical, el paradís on van de vacances. Desconeixen la història d’un regne que havia estat sobirà i que van robar, van erradicar-ne la cultura, es van quedar les terres. L’existència moderna de Hawaii està directament lligada als EUA de manera molt antagonista", subratlla l'autor. L'evolució més o menys tràgica dels tres personatges a Washington és alhora una manera de Washburn de lluitar contra el somni americà i l'individualisme. "Als Estats Units preval la creença que la capacitat d’una persona determina la seva posició a la vida i que si t’esforces molt pots superar qualsevol obstacle. Això no és veritat –recalca l'escriptor–. La realitat és que és impossible que ningú pugui fer-ho sense una comunitat forta al darrere, sense que ens ajudem els uns als altres".

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir Taurons en temps de salvadors a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats