La teva 'foodie' de capçalera
Suplements 22/06/2023

Un lloc per menjar dumplings: una combinació guanyadora

El Dr. Zhang s'ha especialitzat en aquesta menja xinesa des de l'Eixample de Barcelona

3 min
Dumplings del restaurant Dr. Zhang.

Avui toca parlar d'un dels millors llocs on omplir-se la panxa d'aquells farcellets de felicitat anomenats dumplings (i no arruïnar-se en l'intent). Però primer una mica de context. Què és un dumpling i quina diferència hi ha amb les gyozes dels restaurants japonesos. El dumpling és el paraigua general que ho englobaria tot, i la Ruta de la Seda hi va fer la resta. A la Xina hi ha dumplings de molts tipus, com el dim sum, al Japó les gyozes, a Corea el mandu... Tots varien en matisos, però el concepte que hi ha darrere és el mateix.

Doncs bé, si en voleu tastar diversos tipus, el vostre lloc és el Dr. Zhang Dumpling Bar, al carrer Sepúlveda, 137. La base del que ofereixen és la xinesa tradicional, però també hi fan petites adaptacions o interpretacions, sense perdre mai l'essència, com per exemple substituir uns bolets asiàtics per uns de catalans.

Dumplings del restaurant Dr Zhang.
La sala del restaurant Dr Zhang.

A la carta hi trobareu alguns entrants, com edamame amb un toc picant; rotllets de primavera; amanida de noodles; croqueta japonesa de moniato, formatge i bolets; albergínia xinesa adobada... Però el que ens interessa aquí són els dumplings. Com ara els wantans fregits de llagostí amb salsa ponzu cítrica; o els shao mai de pollastre estil thai al vapor; o el classiquíssim de porc i verdures (que es pot fer al vapor o a la planxa); o el d'ànec i dàtils amb salsa teriyaki; el de pollastre coreà amb salsa de tamarinde i menta; o el momos, que és el preferit de la seva propietària. Patata al curri amb formatge, amb achar de tomàquet, coriandre i anacards.

De fet, per entendre el lloc cal conèixer la propietària. L'Èlia Caral era dissenyadora gràfica i se'n va anar a viure a la Xina. Va passar dos anys a Xangai, on una de les activitats que es va acostumar a fer diàriament va ser endrapar dumplings (no seré jo qui la jutjarà). Quan va tornar a Barcelona, estava enyorada d'aquest mos farcit i gustós. Es va preguntar com és que no hi havia gaires llocs on poder-ne degustar com sí que passa en altres ciutats com París o Nova York. Així que, seguint la màxima segons la qual si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit, va decidir obrir un restaurant: així neix el Dr. Zhang. "La massa farcida agrada a tothom, és com un ravioli, una combinació guanyadora", diu. I penso que té raó. Una de les coses que m'agraden del seu local és que permet afegir dumplings a la unitat per quadrar-ho amb els comensals, una deferència que no tothom preveu. A banda, els preus són molt raonables, van dels 6,80 als 9 euros.

Per cert, acaben d'obrir un segon local que encara no he tingut l'ocasió de tastar: es diu també Dr. Zhang Aribau, i com que és més espaiós, hi ha més oferta de plats calents i cocteleria. El primer restaurant, el del carrer Sepúlveda, és petitó, té una barra i un grapat de taules altes. Per cert, si us pregunteu el perquè del nom, conta la llegenda que el Doctor Zhang va ser l'inventor dels dumplings. Un metge de la dinastia Han, el 150 després de Crist, que els hauria inventat per guarir la gent. Fem salut, doncs.

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats