Amb ulls de joc
Suplements 23/06/2023

Consells abans que els infants comencin a tirar petards

Per Sant Joan moltes criatures encenen petards abans d’haver ni tan sols encès un llumí

2 min
Un nen amb una bengala

BanyolesEns fa por que s’hi acostin, que el manipulin, que l’alimentin. Et cremaràs. Vigila, no t’hi acostis. No! Però encara que els diguem que no, el foc els atrau irremeiablement. Els humans ens sentim captivats pel foc. Potser és una crida salvatge dins nostre saltant de gen en gen, o perquè és un element tan peculiar que ja des de petits necessitem entendre’l, i per Sant Joan, molts infants encenen petards abans d’haver ni tan sols encès un llumí i sense saber quins materials propaguen el foc i quins són ignífugs.

Per què els hem de deixar jugar amb foc?

Perquè conèixer el seu comportament els protegeix de possibles accidents i perquè el foc forma part de la seva evolució, de la seva naturalesa humana, el manipulen igual que les espases, les nines o fan cabanes. És important atendre aquesta fascinació i som responsables d’adaptar-la a l’edat de cadascú perquè puguin satisfer la seva inquietud per la vida i tots els seus elements, foc inclòs.

Per on començar?

Igual que fem amb altres jocs de risc, amb el foc també els podem anar donant confiança, depenent de les seves habilitats i del seu procés maduratiu. Un cop més, la base de tot és la confiança.

Algunes propostes:

  • Llumins: veure’ls consumir-se esperant que la flama s’acosti als dits per notar l’escalfor.
  • Espelmes: practicar encenent-les i apagant-les.
  • Llars de foc: posar-les en marxa, preparant els troncs i permetent que facin ells el foc.
  • Jocs de taula: en coneixem un que els fascina on l’objectiu és que la llum d’una espelma no toqui les fitxes del tauler.
  • Bengales: jugant en la foscor fent dibuixos a l’aire.
  • Galledes: encendre un foc en un recipient ignífug i aprofitar i cremar papers, cartrons, branquetes o pinyes.
  • Barbacoes: n'existeixen unes petites de sobretaula on els infants poden fer foc controladament i cuinar.
  • Apagar un foc: amb cendra, amb terra, amb aigua, ensenyar-los quan poden fer servir cada element apropiadament.

Conclusió

Cap d'Any és al desembre, però Sant Joan els marca un final clar, s’acaba el curs i la seva vida fa un gir total que fuig de la rutina per donar pas a una temporada carregada de joc i temps lliure. La cultura catalana permet als infants acostar-se al foc, participant activament en els correfocs i també en la festa de Sant Joan; si procurem establir una relació bonica i sana amb aquest element tan fascinant com perillós, llançarem petards i focs artificials encara amb més alegria.

Bon estiu!

stats