La butxaca

Eviteu l'aval ICO per a l'habitatge

Andrei Boar analitza les últimes mesures del govern espanyol per accedir a l'habitatge

2 min
Habitatges en venda a Girona

Aquesta setmana ens hem despertat amb una nova mesura que afecta la demanda d’habitatge. En concret, parlem dels avals de l’ICO per al 20% de l’entrada d’una casa nova. Tot i que pot semblar molt interessant, cal conèixer molt bé les seves conseqüències. I com a consell: eviteu-los. 

En primer lloc, un aval no vol dir que et regalin els diners, simplement que l’Estat te’ls presta i es posa a ell mateix com a garantista (és a dir, a tots els que paguem impostos) en el cas que no el puguis tornar. Per tant, a la pràctica, estàs demanant dos préstecs: tindràs la quota de la hipoteca del 80% del pis i la quota de préstec del 20% cap a l’ICO. 

Dit d’una altra manera, tindràs un préstec per al 100% del valor del pis. Si feu memòria, això ja passava quinze anys enrere per part dels mateixos bancs (de fet, fins al 120%) i, com va acabar? Ara, en lloc dels bancs, te’ls garantim entre tots. 

A més, el teu risc no millora de cara al banc, ja que no pots aportar fons propis per a la compra de l’habitatge. Avui dia ja hi havia bancs que oferien hipoteques fins al 95% per al públic jove, però clar, a un tipus d’interès més alt. Amb aval o sense, pagaràs més interès per la teva hipoteca que si aportessis el 20% d’entrada. 

I finalment, què passa si la persona del préstec no el pot pagar en qualsevol moment? Que pagarem la part restant entre tots. Recordeu, que sigui públic, no vol dir que sigui gratis. Aquesta mesura no és el primer cop que s’aplica en altres sectors. Durant la pandèmia van ser les empreses les que van rebre aquests avals. Avui, segons el Banc d’Espanya, ja ens ha costat 6.000 milions als contribuents per impagaments.

El problema de l’habitatge no és de demanda, el greu problema és d’oferta. Només s’apliquen mesures de curt termini que no afronten el problema real. De veritat, eviteu els avals de l’ICO.   

stats