Nutrició

Un estudi detalla els anys de vida que pot retallar la sal que afegim als aliments cuinats

Els experts aconsellen condimentar els plats amb altres ingredients, com l'oli d'oliva o les espècies

4 min
Afegir sal als àpats, després d'haver-los cuinat, està relacionat amb la mort prematura, segons un nou estudi

En una alimentació saludable, els salers no han de posar-se mai damunt de la taula, perquè afegir sal als aliments cuinats pot retallar anys de vida, concretament dos als homes i un i mig a les dones, segons un nou estudi en què ha participat un espectre gran de població, concretament 500.000 britànics de mitjana edat. La revelació, que els investigadors consideren "inèdita" perquè vincula la sal afegida amb la mort prematura, ha estat publicada per European Heart Journal, i difós pel diari The Guardian aquesta setmana. A casa nostra, el metge Ramon Estruch, membre del Centre d'Investigació Biomèdica d’Obesitat i Nutrició de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, assenyala que “la sal no faria falta si féssim servir més oli d’oliva, que també potencia el gust dels aliments".

L'Organització Mundial de la Salut recomana ingerir 5 grams diaris de sal.

Així doncs, a partir dels 50 anys, tenir el saler a mà per anar-lo fent servir en els àpats comporta gairebé un 30% més de risc de mort. I és així perquè les persones que acostumen a excedir-se en l’ús de la sal (l’OMS recomana un consum màxim de 5 grams diaris) també acostumen a tenir un estil de vida poc saludable, assenyala l’estudi. Amb tot, “l’evidència és prou rellevant perquè la gent consideri que ha d’evitar condimentar els àpats amb sal”, afirma el diari britànic, que cita l’estudi.

Per la seva banda, Estruch afirma que la sal està en el punt de mira des de fa molts anys. “Està molt bé que apareguin més estudis perquè la població recordi que n’ha de reduir el consum, així que benvinguda la nova informació malgrat que tot el que diu ja ho sabíem”, diu, i afegeix que les malalties cardiovasculars, els infarts i els ictus estan relacionats amb aquest consum excessiu de sal.

Tant és així, que, per llei, “ja s’han aplicat mesures per combatre el fenomen a casa nostra”. Per exemple, el mateix pa compta amb una reducció de l’ús de sal per pastar-lo. La normativa es va aprovar el mes d’abril del 2019, però fins a l'1 d'abril d’enguany no ha entrat en vigor perquè el ministeri d’Agricultura va deixar un temps d’adaptació en el procés de producció que obliga a fer servir com a màxim 1,31 grams de sal per cada 100 grams de pa.

Estruch assenyala que “l'oli d'oliva és un potenciador de sabors més saludable”. De fet, hi ha moltes altres maneres de condimentar els plats i que són tradicionals (vegeu quadre a baix). Ara bé, la indústria alimentària, amb els aliments processats, la fa servir de forma constant. I a aquest fet cal afegir-hi les prioritats de les persones, que prefereixen delegar l’alimentació a la gran indústria, i, per tant, deixar de controlar el que mengen. S'hi afegeix una altra circumstància, explica el nutricionista Àlex Vidal, i és que "la moda nutricional contra els greixos va fer que la indústria fes servir més sal per exalçar el gust dels aliments, i ara n'estem pagant les conseqüències perquè el paladar s'hi pot haver acostumat".

Vidal opina que la mostra de l'estudi és gran, i, en conseqüència, "acceptable per treure'n conclusions". Malgrat això, "les que extreu ja les sabíem". En aquest sentit, el nutricionista recorda que l'excés de sal i també de sucre estan en el punt de mira de forma constant perquè hi ha uns mals hàbits intrínsecs en l'alimentació. "Si tenim l'automatisme d'afegir sal, de vegades sense ni tan sols haver tastat els aliments cuinats, estem disparant la possibilitat de tenir hipertensió arterial", comenta, i afegeix que "afegir sal o sucre és un error, perquè hem de menjar amb la quantitat d'aquests productes que tenen els aliments, que ja en tenen".

10 consells per condimentar i cuinar els plats de forma saludable

Segons Jordi Salas Salvadó, catedràtic de nutrició humana de la Universitat Rovira i Virgili

  1. Utilitzeu l’oli d’oliva verge extra com a principal greix per cuinar. Podem afegir-lo en cru a les amanides, fer vinagretes o bé utilitzar-lo per cuinar (planxa, fregits, vapor, etc.).
  2. Minimitzeu l’addició de sal als aliments mitjançant la condimentació amb tota mena d’espècies (orenga, alfàbrega, julivert, all, etc.) o bé suc de llimona.
  3. Es poden fer servir ingredients barrejats com vi, vinagre, suc de llimona i oli d’oliva juntament amb espècies per crear marinats que potenciïn el sabor dels plats i evitin l’addició de sal.
  4. Substituïu les salses comercials riques en sucres i sal per amaniments com el vinagre de vi.
  5. En lloc de condimentar els plats de pasta amb salses riques en greix saturat d’origen animal (per exemple, la salsa carbonara), feu servir cremes per cuinar d’origen vegetal com la d’arròs o de soja.
  6. Condimenteu els plats com les amanides o plats de pasta amb fruits secs (avellanes, ametlles, nous o festucs).
  7. Prepareu els plats afegint-hi fruites com a condimentació (per exemple: amanida de quinoa amb pera o amanida verda amb poma). A banda de donar un toc fresc i aportar sabor, són riques en fibres i antioxidants.
  8. Condimenteu els plats amb sofregits cuinats a foc lent a partir de tomàquet triturat natural, oli d’oliva verge extra i vegetals com la ceba i l’all.
  9. Podeu condimentar les amanides i els plats de pasta amb salsa de iogurt amb iogurt natural, oli d’oliva verge, all, llimona i espècies.
  10. Intenteu no abusar de la mantega o cremes preparades per condimentar els plats.
stats