Suplements 06/10/2021

Les endorfines

Imagina’t que tens molta set i algú t’ofereix un got d’aigua fresca. Quin plaer, quan te la beus, oi? Doncs aquesta sensació tan agradable es genera a dins del teu cervell gràcies a les endorfines, les hormones que ens fan sentir bé. Avui t’expliquem què són i per què es diu que són les hormones del plaer

1 min
Les endorfines.

Què són?

Les endorfines són unes substàncies que fabriquem al cervell. Quan, per exemple, mengem alguna cosa molt apetitosa o ens fan carícies a l’esquena, les neurones alliberen endorfines i llavors ens sentim bé. Per això se sol dir que les endorfines són les hormones del plaer.

Qui les ha estudiat?

Les persones que estudien el cervell són els neurocientífics. Ells estudien el sistema nerviós, que és com el nostre ordinador central, responsable que puguem caminar, riure o parlar. La neurociència és una branca molt complexa però també apassionant, perquè ens ajuda a entendre les nostres accions, però també les nostres emocions.

Plaer o felicitat?

Potser has sentit a dir que les endorfines són les hormones de la felicitat. Però als neurocientífics no els agrada gaire la paraula felicitat, perquè no és un concepte que es pugui definir ni estudiar.

Endorfines a raig

Hi ha moltes coses que ens fan generar endorfines. Per exemple, fer esport. O riure. O fer realitat un desig que fa molt de temps que empaitem. Si fessis una llista de coses que et fan sentir bé, en la majoria de casos segur que hi ha les endorfines pel mig.  

Una substància amb molts imitadors

Hi ha substàncies artificials que ens provoquen sensacions similars a les endorfines. Per exemple, la morfina, que ens fa sentir plaer i alleujament del dolor. És com si aquestes substàncies enganyessin el cervell fent-se passar per endorfines, com el llop quan es posa la caputxeta vermella per colar-se a casa de l’àvia.

Vocabulary

  • Endorphins: endorfines
  • Fight: combatre
  • Pain: dolor
  • Runners: corredors
  • Deep: profund, intens
  • Rush: allau, descàrrega

stats