Proves cotxes
Suplements 01/04/2021

Audi A5 Sportback 50 TDI: hi ha vida més enllà dels SUV

Provem la berlina d’estil cupè de la marca alemanya, que ha rebut una petita actualització a nivell estètic i tecnològic

9 min
Audi A5 Sportback 50 TDI Quattro Black Line Edition

En un mercat cada cop més protagonitzat per totcamins de tota mena, models com l’Audi A5 Sportback d’aquesta prova s’agraeixen molt. Perquè potser no són tan pràctics o polivalents com els SUV, però a canvi ofereixen una imatge captivadora que és capaç de girar més caps al seu pas que models molt més esportius i exclusius.

I és que l’Audi A5 –un model que va ser presentat l’any 2007– va estrenar la seva segona generació l’any 2016 (aquí en podeu veure la prova que vam fer amb el motor 2.0 TDI de 190 CV ) però al 2019 va rebre una actualització que és la que avui ens ocupa. En aquesta ocasió també l’hem provat associat a un motor dièsel, però es tracta de la versió més potent de la gamma amb 286 CV. ¿Té sentit avui en dia una berlina d’estil cupè amb un motor dièsel tan gros? Esbrinem-ho a la prova de l’Audi A5 Sportback 2021.

DISSENY EXTERIOR

Acabo de dir que fa un parell d’anys l’Audi A5 es va actualitzar, però el cert és que és una d’aquelles actualitzacions típiques de marques com Audi –i en general de la majoria del Grup VAG– en les quals per veure els canvis cal fer servir una lupa. Amb tot, personalment a aquest model (tant en la versió cupè com en aquesta de quatre portes) li perdono que gairebé no hagi canviat perquè, ras i curt, el considero el model més bonic de tota la gamma Audi.

Ja sé que models com l’Audi A7 tenen un disseny similar, o que existeixen esportius com l’R8. Però trobo que l’Audi A5 és un dels més reeixits del mercat perquè sap combinar a la perfecció l’esportivitat, l’elegància i la bellesa. Tot en un mateix model, que gairebé no ha canviat des del seu llançament ara fa 14 anys i que enamora per allà on passa. Especialment si va associat al paquet esportiu S-Line, com en el cas de la nostra unitat de proves.

Vista exterior
Vista exterior
Vista lateral

Vist per davant, el que més crida l’atenció de l’Audi A5 és l’enorme graella Singleframe, les grans entrades d’aire laterals (o més aviat motllures, perquè realment són entrades simulades) i les òptiques, que disposen de tecnologia LED de sèrie o il·luminació làser, com en la unitat que es veu en les imatges.

La vista lateral és la més impressionant d’aquest model, independentment de si es tracta de la carrosseria cupè o d’aquesta Sportback. És aquí on més llueixen les formes suaus i estilitzades del model, que té una marcadíssima caiguda del sostre i una línia de tensió que travessa el cotxe horitzontalment de fars a pilots, passant per sobre de les manetes de les portes.

Detalls estètics
Detalls estètics
Detalls estètics

Resulten especialment destacables els detalls de disseny específics de la nostra unitat, que disposa del paquet Black Line Edition. Aquest opcional és el responsable d’afegir tot un seguit d’elements en color negre (graella, marcs de les finestres, faldons, retrovisors...), així com unes impressionants llandes de 20 polzades i unes pinces de fre en color vermell. De fet, aquest model podria passar perfectament per la versió esportiva S5.