Literatura

Annie Ernaux guanya el premi Nobel de literatura

L'autora francesa ha escrit llibres autobiogràfics com 'L'esdeveniment' i 'El lloc', va rebre el Premi Formentor el 2019 i visità Mallorca al juliol en el marc de l'Atlàntida Film Fest

3 min
Annie Ernaux

Barcelona/PalmaL'escriptora francesa Annie Ernaux ha guanyat el premi Nobel de literatura 2022, segons acaba de fer públic l'Acadèmia Sueca. L'autora d'Els anys i L'esdeveniment ha estat premiada "per la valentia i per l'agudesa clínica amb què descobreix les arrels, la distància i les constriccions sociohistòriques a través dels records personals".

En el moment de fer l'anunci del Nobel, l'Acadèmia Sueca encara no havia pogut contactar amb l'autora, com va passar fa uns anys amb Bob Dylan. "Esperem que en tingui notícia aviat, a través del ressò mediàtic del guardó", reconeixia el secretari de la institució, Mats Malm. Nascuda en un petit poble de Normandia, Lillebonne, el 1940, Annie Ernaux ha excel·lit, sobretot, en la narrativa autobiogràfica, gràcies a obres de referència d'aquest gènere com La place [El lloc, 1983], on aborda el desclassament a través del retrat del seu pare, L'esdeveniment [2000, que Angle acaba de publicar en català], on reconstrueix un avortament il·legal quan tenia 23 anys, i Memòria de noia [2016], on narra amb una sinceritat esfereïdora la seva primera experiència sexual. En un dels seus llibres més ambiciosos, Els anys [2008], Ernaux es va marcar l'objectiu de repassar els canvis i transformacions de la societat francesa des de la Segona Guerra Mundial fins a principis del segle XXI. "El resultat permet observar l'evolució del temps al llarg de la història i explicar tot un país: és la primera autobiografia col·lectiva literària", asseguraven des de l'Acadèmia Sueca.

Arribar a la profunditat a través de la senzillesa

Ernaux, de 82 anys, ha publicat recentment Le jeune homme, que Cabaret Voltaire publicarà en castellà pròximament. L'autora hi aborda la relació sentimental amb un home trenta anys més jove que ella. En català, la primera editorial que va apostar per ella va ser Llibres de l'Índex, a través de Pura passió, que va traduir Xavier Pàmies. El 2019 Angle en va publicar Els anys i, poc després, Memòria de noia, tots dos traduïts per Valèria Gaillard. Aquest setembre han arribat L'esdeveniment i Pura passió, també en versió de Gaillard. "La seva prosa és aparentment senzilla, i és a través d'aquesta prosa que l'autora arriba a la profunditat, excavant en la vergonya, la humiliació i la gelosia –recorden des de l'Acadèmia Sueca–. Posant en dansa tots aquests sentiments, sovint contradictoris, Ernaux ha aconseguit una obra admirable i que perviurà en el temps".

Des que es va crear el 1901, el Nobel de literatura –dotat amb deu milions de corones sueques, uns 950.000 euros– ha distingit 114 autors, dels quals només 17 són dones, i en quatre ocasions el guardó ha sigut compartit, l'última vegada el 1974. La llengua anglesa domina el palmarès amb una trentena d'autors guardonats, per 15 autors en llengua francesa, 14 en alemany i 11 en llengua castellana. Entre els últims guanyadors del Nobel hi ha Patrick Modiano , Bob Dylan i Svetlana Aleksiévitx. Després d'una crisi a l'interior de l'Acadèmia Sueca que va obligar a suspendre l'entrega del Nobel el 2018, el 2019 se'n van concedir dos, a Olga Tokarczuk i a Peter Handke. La guanyadora del 2020 va ser la poeta nord-americana Louise Glück. L'any passat el va rebre Abdulrazak Gurnah, autor de Zanzíbar emigrat al Regne Unit als 18 anys i que ha escrit tota la seva obra literària en anglès.

Premi Formentor

L'any 2019, l'escriptora francesa va rebre el Premi Formentor de les Lletres. Va ser la primera dona en rebre aquest guardó, que se li va concedir per la "prosa implacable" de la seva obra i l'elaborada reflexió autobiogràfica que sempre impregna els títols d'Ernaux. L'escriptora va recollir el premi en el marc de les Converses Literàries de Formentor, a Pollença.

Així mateix, fa pocs mesos que Ernaux va passar per Mallorca. Aquesta vegada, convidada pel festival de cinema Atlàntida Film Fest. Hi va ser per presentar el documental Les années super 8, fet de la mà del seu fill David Ernaux-Briot. En el film, l'escriptora revisita, a través dels arxius familiars, els seus anys 70 i els analitza. La plataforma Filmin estrenarà aquest documental el 2023, en exclusiva.

stats