Amb ulls de joc
Suplements 12/06/2023

Com va afectar la pandèmia el joc dels infants?

Els pares es van convertir en els companys de joc, però aquest rol s'ha de canviar

, i
Fundadores de Jugar i Jugar
2 min
Una nena mirant per la finestra

BanyolesParlem molt de com la pandèmia va tocar de ple els adolescents, però no sabem com va afectar el joc dels infants i pensem que val la pena repassar-ho.

Què va passar el 2020?

Les escoles van estar tancades durant 6 mesos amb un estiu entremig absolutament atípic per als infants, amb poca possibilitat de veure amics per jugar plegats. Hi ha un període sensible entre els 3 i 5 anys en què els infants comencen a socialitzar i necessiten els seus iguals per poder jugar. Abans d’aquesta edat no tenen aquesta necessitat, si hi ha altres infants hi interactuaran, però si no hi són no els troben a faltar.

Els pares van fer de companys de joc

A banda de la logística acadèmica, les famílies van haver de gestionar i cobrir una necessitat que els infants resolen naturalment en el seu dia a dia: jugar amb altres infants. Tancats a casa, alguns pares amb més entusiasme que altres van jugar amb els seus fills fent tota mena d’activitats: manualitats, jocs de taula, puzles i receptes. Molts infants es mostraven contents de poder estar a casa jugant amb els pares. D’altra banda, els menys afortunats es van veure abocats a un ús desmesurat de les pantalles, que pràcticament van substituir tot el seu joc social.

Canvi en les dinàmiques del rol parental

Els infants són sensibles als canvis però alhora s’adapten fàcilment a noves rutines. Van encaixar, i encara n'estem pagant el peatge, que els nous companys de joc fossin els pares i les pantalles. Si aquesta situació hagués sigut temporal no seria greu, però la inèrcia ens va fer normalitzar les dues coses: jugar amb els fills ara mateix es percep gairebé com una obligació, i l’ús de les pantalles sembla irremeiable.

Com ho capgirem?

Amb convicció i molta determinació, us oferim uns consells que potser us poden servir:

  • Retireu les pantalles, no cal negociar, no cal justificar-se. ¿Oi que no mengen llaminadures cada dia perquè no és bo per a la salut?
  • Comuniqueu a casa que altres infants sempre són benvinguts. Els millors companys de joc són altres infants, i si ho feu, altres famílies s’hi sumaran.
  • Canvieu jugar amb ells per moments compartits. Proporcioneu-los espais on mostreu la vostra disponibilitat total, aparqueu-ho tot i dediqueu-vos a estar. Cuineu, llegiu un llibre junts, feu sobretaules llargues…

Conclusió

Si us sentiu identificats amb el que hem explicat, us convidem a rellegir la frase “S’adapten fàcilment a noves rutines”, és ben certa i molt esperançadora!

stats