Societat 20/09/2021

La policia no veu una xarxa d'explotació sexual de menors a les Illes, però sí "una cadena de contactes"

Els agents varen tancar dimecres passat la segona fase d'una investigació de corrupció infantil amb 14 detencions

2 min
Inspector cap d'investigació de la Unitat Família Dona (UFAM) de la Policia Nacional, Juan David López del Val.

PalmaLa Policia Nacional no pot afirmar, "de moment", que hi hagi "una xarxa o organització a les Balears" relacionada amb l'explotació sexual infantil, però sí "una cadena de contactes", segons ha declarat aquest dilluns l'inspector cap d'investigació de la Unitat Família i Dona (Ufam), Juan David López del Val. El cos policial ha convocat aquest dilluns dematí una roda de premsa amb motiu de les detencions que va fer la setmana passada relacionades amb una trama de corrupció de menors, que ja suma 13 víctimes.

"Són individus que es van passant els contactes, ja sigui en un entorn de barri o una zona en concret en què les persones es coneixen pel motiu que sigui", ha detallat López. La Policia Nacional va arrestar 14 persones dimecres passat per un delicte de corrupció de menors, relacionat amb uns fets que es remunten als anys 2018 i 2019.

La investigació es va iniciar el 2018 arran dels "mecanismes d'alerta de la Fiscalia i l'IMAS (Institut Mallorquí d'Afers Socials)" davant aquests casos, que varen donar l'alerta a la Policia Nacional, ha explicat l'agent. Tot i que la investigació no ha permès encara revelar els llocs concrets on es cometien els delictes, López ha puntualitzat que "majoritàriament era a Palma" i que han pogut detectar que "una de les vegades va succeir en un hotel".

Pel que fa a la pàgina web de contactes a través de la qual els detinguts captaven les menors, l'inspector ha indicat que "elles [les víctimes] feien servir la pàgina sense afirmar que eren menors". Per això no es pot iniciar "cap procediment contra la pàgina web", atès que "s'hi anunciaven com a majors d'edat", ha subratllat el policia.

La xifra de detinguts ja ascendeix a 17 –14 adults i 3 menors d'edat–, tot i que divendres varen quedar en llibertat després de passar a disposició judicial. Quant a les connexions entre els delinqüents, López ha aclarit que "no hi ha un perfil", atès que eren homes –10 en total– i dones –4– d'entre 21 i 65 anys.

No totes les víctimes varen ser explotades

A més, es dona el fet que entre les persones arrestades hi ha "les que consumien la prostitució i després també les dones que es prostituïen amb les menors, que eren adultes", ha dit el membre de la Ufam. "No només es penalitza el fet de consumir, sinó també el de promoure o facilitar", ha afegit, i per aquest motiu "les captadores –les tres menors detingudes– també es consideren víctimes –i s'inclouen en les 13".

En relació amb les víctimes, López ha matisat que no totes varen arribar a ser explotades sexualment, sinó que algunes simplement varen rebre una proposta. L'agent no ha donat més informació sobre elles "perquè la investigació continua oberta i perquè són menors", així que tampoc ha concretat si cap estava tutelada per l'IMAS o si era un dels 15 casos de prostitució infantil dels quals el Consell va informar el 2019.

En qualsevol cas, l'inspector ha defensat que tenen "un contacte molt fluid" amb l'IMAS, concretament amb la persona que centralitza tota la informació relacionada amb aquests casos. "Hi tenim contacte setmanal; ara bé, el contacte que tingui aquesta persona amb els centres, el desconec", ha detallat.

stats