Societat 17/05/2021

Vuit articles de la llei que garanteix els drets del col·lectiu LGTBI encara no s'han executat

2 min
El el 17 de maig és el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

PalmaVuit articles de la Llei 8/2016, que garanteix els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i pretén erradicar la LGTBI fòbia, encara no s'han executat després de cinc anys d'haver-se aprovat. Així ho ha posat de manifest Ben Amics que, juntament amb Associació LGTBI de les Illes Balears, ha volgut fer un repàs de què s'ha fet aquests anys per garantir els drets d'aquest col·lectiu a través de l'Anàlisi Semàfor.

En un document expliquen que els articles que no s'han executat han estat l'11, ja que "no s'ha elaborat el protocol d'actuació específic ni els mecanismes necessaris per professionals que tenen una sospita fonamentada de discriminació o violència per raons d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere"; el 17, que fa referència a l'acció social que s'ha de fer amb els joves i adolescents del col·lectiu que es troben en una situació de vulnerabilitat; el 19, que contempla la "integració del dret a la igualtat de tracte i oportunitats de les persones LGTBI" i el 20, que ha de garantir "mesures i actuacions per a l'ocupació", que no s'ha complit perquè que el 60% de les persones trans de les Illes no tenen feina.

A més dels articles que encara no s'han executat, l'anàlisi posa de manifest que també n'hi ha cinc que, encara que s'han posat en marxa, no s'han desplegat del tot. Entre d'altres, destaca l'article 12, que fa referència a l'Educació. En concret, demanen que es reforcin el punt 4 i el punt 5, que especifiquen que els materials escolars, educatius i formatius "han de ser inclusius amb la diversitat sexual i de gènere". Des de Ben Amics asseguren que encara hi ha "moltes deficiències en aquest sentit" i remarquen que és important que "les institucions inverteixin recursos per a promocionar i ajudar en la creació d'aquests materials".

Inauguració de l'exposició "40 anys de lluita LGTBI (1976-2016)"

Coincidint amb el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, la consellera de Presidència, Teresa Suárez, juntament amb la directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Manacor, Carme Gomila i representants de l'associació LGTBI Ben Amics, participen en la inauguració de l'exposició "40 anys de lluita LGTBI (1976-2016)".

Es tracta d'una exposició organitzada pel departament de Presidència del Consell en col·laboració amb Ben Amics que, a través d'imatges i titulars de premsa, fa un recorregut per quatre dècades de lluita pel reconeixement dels drets de les persones LGTBI a Mallorca. Una mostra que a més de fer visible els anys de discriminació i invisibilitat vol servir com a instrument de sensibilització.

stats