L'Associació de Víctimes del Cas Cursach: "Ja vàrem avisar que enfonsarien els testimonis i els investigadors"

Han convocat una manifestació el 24 d'abril davant la seu estatal d'Hisenda a Palma

El jutge Manuel Penalva, recusat; el fiscal d'Anticorrupció Miguel Ángel Subirán, apartat aquest dijous, i quatre agents de la Policia Nacional, detinguts... Després del gir copernicà del cas, tres víctimes de les extorsions de l'empresari Tolo Cursach temen per l'arxivament. Per aquest motiu, han creat l''Associació de Víctimes del Cas Cursach'. Volen personar-se a la causa, evitar que l'empresari acusat inicialment de més de 15 delictes quedi finalment impune. També volen recordar que ja ho anticiparen: "Ja avisàrem que es ficarien amb cadascun dels testimonis. Vàrem dir que intentarien desacreditar-los i agredir-los. I que quan acabassin amb ells, començarien amb la Policia, i que quan acabassin amb la Policia, anirien contra el jutge i el fiscal". "I si s'haguessin de ficar amb la Barbie, també s'hi ficarien, perquè tota aquesta gent té molt a perdre", ironitza Da Silva.

El preu de denunciar la corrupció

L'associació està formada per Bruno da Silva –n'és el president–, Javier Pedreira i Juan Manuel Bover: tres empresaris de Magaluf que denunciaren les extorsions i amenaces del magnat de l'oci nocturn, tal com recullen les seves declaracions, extraviades entre els milers de pàgines del sumari. "Es tracta d'una associació oberta a tots els perjudicats per Tolo Cursach", segons ha explicat a l'ARA Balears Da Silva. I atribueix únicament als "tentacles" de l'empresari el desmantellament fàctic de la investigació, que ha culminat amb la substitució del fiscal Subirán. "És que la gent no veu el mateix que jo?", es pregunta.

"L'error ha estat deixar Cursach en llibertat", sosté Da Silva. Denuncia, a més, que la Seguretat Social no s'hagi pronunciat sobre l'informe policial que xifrava en 51 milions d'euros el frau fiscal del magnat. Esmenta una conversa telefònica entre Cursach i el seu director financer sobre els beneficis fiscals d'una operació. El diàleg conclou quan Cursach demana cridar "el nostre amic d'Hisenda perquè faci el que ha de fer", segons l'informe. El testimoni qualifica de "nefasta" la tasca del jutge Miquel Florit, actual instructor del cas, perquè creu que "ni s'ha llegit" el document policial, que va acabar arxivat.

L'enfrontament entre els testimonis i els investigats, a peu de carrer

"Estam decidits que la veritat surti a la llum", assevera Da Silva, que anuncia una manifestació el pròxim 24 d'abril davant la seu d'Hisenda del carrer de Cecili Metel de Palma. "Volem fer renou perquè no s'apagui el foc", comenta.

No és la primera vegada que la veu dels implicats del cas trepitja el carrer adquirint una dimensió reivindicativa. Cal recordar que un dels advocats de Cursach, Coco Campaner, liderà una mobilització davant els jutjats de la via d'Alemanya per reclamar, precisament, la "veritat" sobre la investigació. Unes 200 persones –entre les quals es trobaven alguns dels imputats– denunciaven la "corrupció al jutjat d'Instrucció". De fet, Campaner, que va crear una 'Associació de Víctimes per a les Arbitrarietats Judicials' (JAVA) aplegant investigats de la causa, ja anticipà aleshores que "cosirien a querelles" Penalva i Subirán.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF