La fiscal del cas Gürtel i un company de Madrid substitueixen Subirán en el cas Cursach

La decisió arriba després que es fessin públics uns polèmics Whatsapp 

Concepción Sabadell, la fiscal del cas Gürtel, assumeix el cas Cursach de la mà d'un altre fiscal de Madrid, Tomás Herranz, segons ha avançat 'Diario de Mallorca' i ha pogut confirmar l'ARA Balears. Tots dos resideixen a la capital espanyola. D'aquesta manera, Miguel Ángel Subirán, que ha investigat el cas durant prop de sis anys, és apartat definitivament de la causa, si bé en aquests moments es troba de baixa. La Fiscalia Anticorrupció de les Balears manté, però, Juan Carrau com a fiscal de la causa. 

La decisió de substituir Subirán per dos fiscals de Madrid ja fou avalada pel fiscal en cap de les Balears, Tomeu Barceló, a principi d'aquesta setmana. La decisió arriba després que es fessin públics una sèrie de Whatsapp intercanviats entre Subirán, el jutge Manuel Penalva i el grup de Blanqueig de Capital de la Policia Nacional que sembraven dubtes sobre l'adequació dels mètodes utilitzats en la instrucció.

Un grup de la Policia Nacional recull en un informe alguns dels missatges més polèmics i que situen al punt de mira la relació dels investigadors amb un periodista a qui haurien "utilitzat" com “una part molt important de l’estratègia per dur a terme un judici mediàtic”. Un missatge d’un mòbil no identificat al xat, però que la Policia Judicial atribueix a Penalva o Subirán, diu: “Tot notificat i [el periodista] aconsellat de com treure notícies”. L’informe també assenyala que s’havien fet “filtracions selectives, en què s’indicava a testimonis quan aparèixer i on, utilitzant el secret d’actuacions amb fins partidistes”.

El periodisme, al punt de mira per les filtracions del cas Cursach

El mateix informe assenyala "l'ús de mesures de seguretat i el coneixement de la seva actuació inadequada i delictiva, així com el fet de convertir en enemics personals tots aquells comanaments policials, testimonis, lletrats, funcionaris judicials... que qüestionen les seves actuacions". Tot això –prossegueix el document– "hauria aconseguit instaurar un clima de terror en què molts dels investigats i denunciats per això".

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF