CAS CURSACH

Un advocat de Cursach assegura que "cosiran" a querelles Penalva i Subirán

La segona marxa per demanar la inhabilitació i la detenció del jutge i el fiscal del cas Cursach aplega 120 persones de l'entorn de l'empresari de l'oci

"Em sap greu per l'expressió, però els cosirem a querelles", ha assegurat aquest dilluns l'advocat de Cursach, Coco Campaner, que ha liderat la segona manifestació contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal d'Anticorrupció Miguel Ángel Subirán. "Volem que aquests senyors no fiquin a la presó qui els doni la gana", ha cridat davant el megàfon Campaner, situat al capdavant d'una mobilització que ha aplegat al voltant de 120 persones de l'entorn de l'empresari.

Mentre la primera mobilització, que va aplegar més de 200 persones, demanava la inhabilitació i la detenció de Penalva, Subirán i els agents del Grup de Blanqueig de Capital que han participat en la investigació del cas, aquesta segona marxa, tal com ha explicat el mateix advocat davant els mitjans, s'ha celebrat per mostrar el rebuig contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) que, després d'analitzar les proves que es presentaren contra el magistrat i el fiscal, va deixar clar que la seva actuació al capdavant de la causa no era "ni de prop, constitutiva de delicte". En aquest sentit, l'Audiència de Palma sentencià que no investigaria els fets que, segons Campaner, podrien demostrar que s'ha fet una instrucció irregular. "Som aquí per dir que no som beneits", ha assegurat el lletrat davant els micròfons dels mitjans.

El lletrat  lidera des de fa algunes setmanes una diatriba contra els investigadors. Cal recordar que una testimoni protegida del cas explicà a Campaner que el jutge i el fiscal l'havien pressionada perquè declaràs en un sentit determinat, segons recull la darrera de les quatre querelles que ha interposat el lletrat contra ells. La testimoni, a més, hauria gravat Penalva i Subirán mentre li prenien declaració. Quan aquestes gravacions es publicaren en alguns mitjans es desencadenà una tempesta mediàtica i judicial que ha acabat implicant la congelació provisional de la instrucció, arrel de la recusació de Penalva. "Tenim més gravacions que demostren que el jutge i el fiscal van pressionar altres testimonis del cas", ha advertit l'advocat.

Fonts pròximes a la investigació han assegurat a l'ARA Balears que Campaner va visitar Tolo Cursach a la presó i el va avisar que s'anirien publicant una sèrie d'informacions –en referència a les que ha anat publicant el diari Última Hora des de fa unes setmanes– per tal de llevar-li de sobre la mala reputació que l'empresari acumula sobre les seves espatlles, des que va entrar el 3 de març a la presó. Aquest fet, segons les mateixes fonts consultades, respondrien a la intenció de manipular l'opinió pública contra els investigadors del cas i a favor de Cursach i el seu entorn.  

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF