CAS CURSACH

El TSJIB empara de nou Penalva i Subirán i considera que la seva actuació no és "ni de prop, constitutiva de delicte"

L'Audiència rebutja totes les querelles contra el fiscal i el magistrat després d'analitzar les gravacions de les declaracions que dos advocats titllen d'irregulars

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha rebutjat totes  les querelles que dos advocats del cas Cursach presentaren contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán,que encapçalen la investigació del cas Cursach. S'hi denuncia, entre moltes altres coses, que tots dos haurien guiat les declaracions d'un altre testimoni per incriminar falsament alguns dels investigats en la causa, o que acordaren la presó preventiva per a un home basant-se en la declaració dels dos famosos testimonis protegits del cas Cursach: el número 29 i la número 31 ara denunciada per la Fiscalia per fals testimoniatge, que inicialment gaudien de tota la credibilitat dels investigadors. Tots dos testimonis han estat acusats d'haver mentit per part d'unes quantes defenses. 

La querella també sosté que el jutge i el fiscal estaven predisposats a no concedir credibilitat als testimonis proposats per la defensa "prenent com a base una convicció predeterminada que hauria guiat la investigació". "Estem farts que vinguin testimonis falsos i no ho permetrem", assevera Subirán durant una de les declaracions  gravades d'amagat per la testimoni protegida número 31 del cas, que han estat lliurades com a prova per fonamentar les acusacions pels dos lletrats que signen les querelles.

L'Audiència de Palma, però, després d'analitzar les gravacions, assenyala que "els fets no són, ni de prop, consitutius de delicte". El tribunal rebutja, per tant, que el fiscal hagués guiat la declaració de cap testimoni i remarca que aquest "ja havia declarat en ocasions anteriors i ja havia identificat un conjunt de policies locals". "Res en absolut no autoritza pensar, ni tan sols sospitar, que s'hagi fet una identificació de persones absolutament arbitrària i s'hagin posat en boca del testimoni fets i noms que, sense inducció, mai no hauria dit: aquesta afirmació [...] és senzillament falsa", conclou el tribunal, que rebutja, una per una, la resta d'acusacions dels lletrats.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF