Llibertat d'expressió
Societat 22/11/2023

Valtonyc assegura que va acceptar la condemna "per manca d'energia"

El raper ha estat condemnat a dos anys de presó per "animar a matar un guàrdia civil" durant un concert, però no hi entrarà

ARA Balears
2 min
Valtònyc arriba a l'aeroport de Palma

PalmaEl raper mallorquí Josep Miquel Arenas Beltran, conegut com a Valtonyc, ha assegurat aquest dimecres, a través d'un missatge a les xarxes, que ha acceptat la condemna "per manca d'energia". Cal tenir en compte que el raper ha estat condemnat a dos anys de presó aquest dimarts, en el judici que va tenir lloc a Sevilla, per "animar a matar un guàrdia civil" durant un concert, tot i que no haurà d'ingressar a la presó. El judici, que es va dur a terme pels delictes d'atemptat i un possible delicte d'amenaces agreujades, va acabar amb un acord entre les dues parts implicades.

Així mateix, en el missatge, el raper ha assenyalat que ha tancat una etapa d'11 anys de repressió: "L'exili ha de tenir un sentit col·lectiu; no hauria de ser mai una solució personal". "Honestament, cercava una solució personal i entenc que molta gent s'hagi sentit decebuda", ha expressat, i ha afegit que "volia posar-hi punt final d'una vegada".

Per últim, ha agraït el suport rebut i tots el que l'han acompanyat al llarg d'aquests anys. "No ho hauria pogut fer tot sol, i des del 2012 hem deixat el món una mica millor posant el meu cas a disposició dels drets fonamentals".

Durant el judici d'aquest dimarts, Josep Miquel Arenas va demanar disculpes públicament i va acceptar la condemna, a més del pagament dels costos del procés judicial i una multa de 3.600 euros. En un principi, la Fiscalia demanava una pena de tres anys de presó, en considerar que es tractava d'un delicte de provocació per cometre un delicte d'atemptat i un possible delicte d'amenaces agreujades. Tot i això, finalment ha estat condemnat només per un delicte d'amenaces greus. El cas ja s'ha donat per tancat.

Valtonyc va tornar a Mallorca després d'estar cinc anys i mig exiliat a Bèlgica, on va partir el 2018 per evitar una condemna de tres anys i mig per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces per les lletres de les seves cançons.

stats