Exili
Societat 30/10/2023

Valtònyc ja és a Mallorca: "Sap greu haver tornat perquè el delicte ha prescrit i no perquè Espanya hagi fet autocrítica"

Passades les 10 del matí ha arribat a l'aeroport de Son Sant Joan

2 min
Valtònyc a l'arribada a l'aeroport de Palma

PalmaEl raper mallorquí Josep Miquel Arenas Beltran, més conegut com a Valtònyc, ha tornat de l’exili. Després de passar cinc anys i mig a Bèlgica, on va marxar el 2018 per evitar una condemna a presó de tres anys i mig per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces per les lletres de les seves cançons, aquest dissabte ha arribat a l'illa prop de les 10 del matí.

A la seva arribada a l'aeroport de Son Sant Joan, desenes d'amics i familiars s'han concentrat a la porta d'arribades per donar-li una càlida benvinguda quasi sis anys després, i s'han viscut imatges molt emotives. Ara, el raper es dirigirà cap a Sineu on li han organitzat un acte de benvinguda a la plaça del municipi. Les persones que l'han anat a rebre en la seva arribada a l'illa duien una pancarta que deia 'Benvingut a casa, Valtònyc', una estelada i banderes mallorquines i republicanes, a més de clavells i camisetes que deien 'Les paraules volen soles'.

Amics i familiars han rebut al raper mallorquí a l'aeroport de Palma

El raper mallorquí ha assegurat que és conscient que ha "comès errors, però no me'n penedeixo, he après i ha valgut la pena". Pel que fa al seu retorn, Valtònyc ha declarat als mitjans que "és una pena" que hagi pogut tornar a Mallorca perquè el delicte ha prescrit i no perquè "Espanya hagi fet autocrítica i hagi acceptat que ha comès un error condemnant cantants, i que hi ha un error en el sistema democràtic amb la llibertat d'expressió". En aquest sentit, ha demanat la llibertat de Pablo Hasél qui continua a la presó actualment.

Pel que fa al fet que la justícia espanyola no li notifiqués la prescripció del delicte, Valtònyc ha explicat que "normalment, quan s'emet una sentència, es notifica les dues parts implicades, però aquesta vegada no ha estat així". "No sé per què, en aquest cas, no va ser així, però quan els meus advocats varen anar a preguntar pel procés, va ser quan els ho varen comunicar", ha sentenciat.

El raper ha agraït a totes les persones que l'hagin anat a rebre a l'aeroport i ha assegurat que s'ha sentit "molt estimat". Ara, un cop ha aconseguit tornar a casa, ha remarcat que el que més desitja és estar "tranquil i poder gaudir de la companyia dels meus amics i familiars".

Valtònyc ha pogut tornar perquè els delictes pels quals estava condemnat ja han prescrit. Així ho va aclarir el seu advocat, Gonzalo Boye, en una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, en què també va explicar que Valtònyc no haurà de comparèixer davant els tribunals, ja que les ordres de detenció estatal i també les euroordres han quedat sense efecte.

De fet, va ser el Valtònyc en persona qui va informar de la prescripció dels seus delictes a través d'una piulada a Twitter. El matí d'aquest dissabte va assegurar que "tornar sempre és la millor part de l'aventura".

stats