Brussel·les

Valtònyc aterra a Palma: “He comès errors però no me’n penedeixo, he après i ha valgut la pena"

Puigdemont acompanya el raper mallorquí, a qui ja li han prescrit els delictes, una part del trajecte

2 min
L'expresident Carles Puigdemont conduint el cotxe amb Valtonyc

BarcelonaJosep Miquel Arenas Beltran, més conegut com a Valtònyc, torna de l’exili. Aquest dissabte a primera hora del matí ha sorprès amb l'anunci al seu compte de X (antigament Twitter) després de passar cinc anys i mig a Bèlgica: condemnat per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces per les lletres de les seves cançons, va marxar el 2018 a Brussel·les per evitar una condemna a presó de tres anys i mig. Va ser allà on es va trobar amb els exconsellers de la Generalitat també exiliats per l’1-O i amb qui aquests anys ha teixit un vincle important. Aquest dissabte s'ha fet evident: ha estat l’expresident Carles Puigdemont qui ha agafat el cotxe a la matinada per portar Valtònyc en direcció a l’estat espanyol.

“Tornar sempre és la millor part de l’aventura”, ha piulat el raper mallorquí, que ha agraït obertament aquests darrers anys amb Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig: “Per tot el que hem lluitat, viscut i plorat”. Puigdemont també li ha respost públicament a través de X: “Que tinguis un bon retorn a la teva terra, que és la nostra. Amb tu tots tornem una mica”. “Gràcies per resistir un exili injust i acompanyar-nos sense defallir mai. Ha estat un honor compartir aquest viatge”, ha conclòs l'expresident, que l'ha acompanyat un tros de trajecte sense arribar a la frontera. Més tard el ràper s'ha trobat amb Lluís Puig -just abans d'entrar a l'estat espanyol- i aquest diumenge ha aterrat a Palma, on ha estat rebut per amics i familiars. Valtònyc aterra a Palma: “He comès errors però no me’n penedeixo, he après i ha valgut la pena", ha dit en declaracions als mitjans recollides per l'ACN.

Sense ordres de detenció

Valtònyc ha pogut tornar perquè els delictes pels quals estava condemnat ja han prescrit. Així ho ha aclarit el seu advocat, Gonzalo Boye, en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio, en què també ha explicat que Valtònyc no haurà de comparèixer davant els tribunals, ja que han quedat sense efecte les ordres de detenció estatal i també les euroordres.

Boye també ha posat en valor l’exili del raper: “Ha estat necessari”. Com la resta d’exiliats, el cantant també ha batallat contra l’extradició els darrers anys a través d’un periple judicial. No va ser, de fet, fins al maig del 2022, després de diverses apel·lacions i la reobertura del cas, que la justícia belga va rebutjar definitivament l'entrega de Valtònyc al no trobar cap delicte equivalent en el Codi Penal belga al d’injúries a la Corona.

Arran del retorn del raper mallorquí, el lletrat Gonzalo Boye s'ha tornat a pronunciar sobre un eventual retorn de Puigdemont, ara que a més a més està en marxa la negociació sobre la llei d’amnistia. A preguntes d'El suplement, l’advocat ha evitat respondre i ha assegurat que serà l’expresident qui decidirà quan torna. Gonzalo Boye s'ha queixat de les especulacions i ha receptat silenci: és un dels pocs que està al corrent de l’estat de les negociacions entre el PSOE i Junts.

stats