Llibertat d'expressió
Societat 21/11/2023

Condemnen Valtònyc a dos anys per "animar a matar un guàrdia civil", però no haurà d'entrar a la presó

El raper ha reconegut els fets i ha demanat disculpes: "No podia assumir haver de passar cinc anys a l'exili"

ARA Balears
3 min
Valtònyc a l'arribada a l'aeroport de Palma

PalmaEl raper mallorquí Josep Miquel Arenas Beltran, més conegut com a Valtònyc, ha estat condemnat a dos anys de presó per "animar a matar un guàrdia civil" durant un concert, però no haurà d'ingressar a cap centre penitenciari. Segons ha informat Europa Press, aquest dimarts ha tingut lloc a Sevilla el judici pels delictes d'atemptat i alternativament un possible delicte d'amenaces agreujades, però les dues parts implicades han arribat a un acord i el raper ha acceptat la condemna, amb la qual evitarà entrar a la presó.

De fet, durant el judici, i com a part de l'acord, Valtònyc ha reconegut els fets, ha demanat disculpes i ha acceptat així la condemna que li sol·licitaven. A més de la condemna, el raper mallorquí haurà de pagar els costos del procés judicial i una multa de 3.600 euros. Inicialment, la Fiscalia li sol·licitava una pena de tres anys de presó, perquè considerava que es tractava d'un delicte de provocació per cometre un delicte d'atemptat i un possible delicte d'amenaces agreujades, però finalment i després de l'acord, el raper mallorquí ha estat condemnat només per un delicte d'amenaces greus amb l'agreujant de reincidència i l'atenuant de penediment.

Valtònyc ha assegurat durant la seva declaració que les paraules que va dir durant el concert van ser de "mal gust" i "desagradables" i ha reconegut que és conscient que "poden molestar". Amb tot, el raper mallorquí ha demanat disculpes públicament i, per tant, el cas ja s'ha donat per tancat. Després del judici, Valtònyc ha assegurat que ha acceptat la condemna perquè el seu únic objectiu és continuar fent música i "no podia assumir haver de passar cinc anys a l'exili".

En aquest sentit, Josep Miquel Arenas ha assegurat que mai ha promès res a ningú ni ha tingut cap sou públic. "Sempre he tingut els meus principis i valors i he actuat seguint-los", ha destacat el raper.

Després que es conegués la sentència, l'advocada del raper mallorquí, Isabel Elbal Sánchez, ha assegurat que les acusacions no s'han oposat a la no entrada de Valtònyc a la presó i que, per tant, no hi ha cap opció que entri a cap centre penitenciari per aquesta causa ni ara ni en un futur. A més, ha detallat que amb l'acord assolit aquest dimarts, la condemna queda suspesa. "Com que no hi ha oposició (a la petició de suspendre la pena de presó), esperem que el tribunal dicti una acte de suspensió de l'execució de la condemna a presó", ha sentenciat l'advocada. A més, Isabel Elbal Sánchez ha defensat que Valtònyc "ja no és la mateixa persona" que va cridar a matar un guàrdia civil.

El judici ha arribat quasi un mes després que Josep Miquel Arenas Beltran tornàs de l'exili després de passar cinc anys i mig a Bèlgica, on va partir el 2018 per evitar una condemna de presó de tres anys i mig per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces per les lletres de les seves cançons. En el seu retorn, el raper mallorquí va assegurar que és conscient que ha "comès errors, però no me'n penedesc, n'he après i ha valgut la pena". A més, va lamentar que hagués pogut tornar a Mallorca perquè el delicte ha prescrit i no perquè "Espanya hagi fet autocrítica i hagi acceptat que ha comès un error condemnant cantants, i que hi ha un error en el sistema democràtic amb la llibertat d'expressió".

stats