Llibertat d'expressió
Societat 29/10/2023

Valtònyc torna a Sineu reclamant la lluita contra la injustícia

El raper mallorquí ha estat rebut entre aplaudiments

Joan Socies
2 min
La tornada de Valtònyc a Mallorca, en imatges

SineuDesprés de més de cinc anys a l’exili, Josep Miquel Arenas Beltran Valtònyc, ha tornat a Sineu, al Pla de Mallorca. La plaça del Fossar ha estat l’escenari per a la rebuda del jove mallorquí, que ha estat exiliat a Brussel·les els darrers anys. Valtònyc ha fet una crida “a no ser indiferents davant la injustícia. Mobilitzau-vos i no sigueu inoperants”.

Valtònyc ha arribat a les 11.28 h. Ho ha fet acompanyat de tota la família, encapçalada per la germana i la padrina. Les colles de xeremiers l’esperaven a la part alta del Fossar. De seguida, Josep ha abraçat el xeremier sineuer, Miquel Tugores, tot un referent de la cultura i la de la lluita dins Sineu. Ha baixat les escales acompanyat de la música del ‘No en volem cap que no sigui dels nostres’. A baix, càmeres i mitjans de comunicació arribats de Ciutat l’esperaven a primera fila. Darrere, unes 500 persones feien mamballetes. Valtònyc, vestit amb la camiseta del Barça, no sabia a on mirar, ha saludat alguns dels que hi havia a davant, com Joan Mir o Biel Majoral.

El discurs de Valtònyc a Sineu

Entre aplaudiments, el públic li ha llançat clavells. No sabia a on posar-se ni cap a on girar-se; ha fet passar a davant la germana i la padrina per no sentir-se tot sol, mentre els ulls se li entelaven. Aquí ha estat quan Esteve, un amic de Valtònyc, s’ha animat a dir unes paraules en veu alta en què reivindicava la lluita d’Arenas. Les paraules de l’amic han acabat en el punt que ha dit que “la teva música és poesia per nosaltres”. Aquí, Valtònyc l’ha tallat amb un “ara ja et passes”, entre les rialles i els aplaudiments dels assistents.

L’acte ha continuat amb els parlaments. Biel Majoral, a qui Valtònyc li deia “no sé a on m’he de posar”, ha estat el primer a agafar el micròfon, ho ha fet per cantar a viva veu per la llibertat. Després de l’algaidí ha estat el torn de Josep Miquel. Ho ha fet per agrair la rebuda i també la gent que l’ha ajudat al llarg d’aquests cinc anys d’exili. Valtònyc també ha encoratjat els assistents a “lluitar per aquelles coses injustes. No sigueu indiferents davant la injustícia. Mobilitzau-vos encara que sigui per penjar un cartell o per votar partits antifeixistes, però no sigueu inoperants”. Entre les 500 persones arreplegades a Sineu hi havia el coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia i regidors i exregidors del partit. De Manacor hi havia dos dels actuals regidors i alguns exregidors. També hi havia la representació de Calvià, Alaró, Lloret, Montuïri, Algaida, Santa Maria, Son Servera, Felanitx, Petra, Llucmajor o el mateix Sineu, per posar-ne alguns exemples. Qui també s’hi ha acostat ha estat el gruix de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, liderats pel seu president Joan Planes, i Balti Picornell, expresident del Parlament.

A poc a poc, les amistats de Josep Miquel s’han anat acostant al jove raper per abraçar-lo i per xerrar amb ell.

stats