Laboral

Vaga indefinida dels moderadors de TikTok a Barcelona

Rere la convocatòria hi ha el sindicat SUT, que apunta a un seguiment "gairebé complet" de la plantilla que treballa de forma presencial

2 min
Un treballador d'una xarxa social moderant continguts, en una imatge d'arxiu

MADRIDSeguiment "gairebé complet". És el balanç que el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) fa del primer dia de vaga indefinida dels treballadors de l'empresa Majorel de Barcelona, que revisa continguts per a TikTok. Aquest dilluns estaven cridats a la vaga per denunciar els "alts costos psicològics" que han d'assumir amb la feina, un desgast que, a ulls del sindicat, l'empresa "no està disposada a pal·liar de cap manera". Però també per una revisió del teletreball que no encaixa amb les demandes dels treballadors. "Ha estat la gota que ha fet vessar el got", han afirmat des del sindicat. SUT no forma part del comitè d’empresa de Majorel, format per USO, CCOO i UGT.

Tot i que SUT apunta que l'impacte real de la vaga en els diferents torns el podran saber demà dimarts, manté la convocatòria de vaga indefinida "per a demà i els dies següents", expliquen a l'ARA. En el cas dels treballadors directament afectats per la tornada a la presencialitat, el sindicat sosté que el seguiment de la convocatòria ha estat "gairebé complet", mentre que en els equips que no tenen una "tornada clara [a la presencialitat] el seguiment ha estat "més irregular".

"El que sí que hem vist és que l’empresa ha realitzat noves contractacions de forma massiva", asseguren des del sindicat, que xifren en "més d'un centenar" de treballadors. "L’empresa ha cobert una part del servei amb aquestes contractacions, tot i que el RDL 17/1977 prohibeix que durant la vaga les tasques dels vaguistes les realitzi personal que no estigués contractat en el moment de la convocatòria", asseguren des del SUT a l'ARA. Aquest diari s'ha posat en contacte amb la companyia Majorel fins a tres vegades, però no n'ha obtingut resposta.

Historial "d'impagaments"

Segons apuntava el SUT en un comunicat, Majorel "pretén fer assumir els costos econòmics i vitals" de la tornada al treball presencial als treballadors, que se sumen a un "llarg historial" d’impagaments, "irregularitats" en els contractes i horaris "modificats".

Els empleats de Majorel han de revisar contingut que es publica a TikTok i que conté alts graus de violència, segons expliquen. En els últims mesos els moderadors de contingut de Facebook de Barcelona també han alçat la veu per denunciar les condicions de treball i els traumes psicològics que suposa aquesta feina.

stats