Societat 19/03/2021

Vacunes, Salut i Economia reclama al Govern que digui quants vaccins rebran les Balears i quan arribaran

La plataforma recorda que l'Executiu balear pot comprar llots per sortejar els interessos geopolítics que en dificulten la distribució

2 min
Una infermera, preparant una vacuna contra el covid-19.

El portaveu de la plataforma Vacunes, Salut i Economia, el psiquiatre Miquel Munar, ha reclamat al Govern que informi amb detall sobre quants vaccins rebran les Balears i quan arribaran. "Amb la velocitat de vacunació actual és impossible arribar al 70% de vacunats abans de l'estiu, i aquesta terra no resistirà sense una segona temporada turística", ha advertit Munar, afegint que calen entre 60.000 i 80.000 vaccins per assolir la immunització abans del juny.

Munar ha recordat aquest divendres en una roda de premsa a Can Alcover que l'Executiu balear pot comprar vacunes per sortejar els interessos geopolítics que en dificulten la distribució. "Tenim suficient informació per veure que les dificultats per aconseguir vacunes responen a interessos polítics i geoestratègics; és una guerra entre la indústria farmacèutica, els lobbys i la Unió Europea", ha comentat el portaveu, que lamenta que la vacuna russa Sputnik no es pugui distribuir a Europa malgrat estar validada "a tot el món".

"Els governs balear i espanyol tenen autoritat per comprar vacunes si ho consideren oportú, però entenc que no ho fan per lleialtat a la UE", ha afirmat Munar. En opinió seva, però, el president Pedro Sánchez pot "interactuar" per advertir que "si no ens poden ajudar, l'estat espanyol pot actuar". El psiquiatre ha revelat que dijous vespre va mantenir contactes amb partits "bascos" i "catalans", referint-se al PNB i ERC, perquè es comprometin a pressionar l'Estat. El portaveu de la plataforma ha afirmat que "a partir d'ara totes les morts que vinguin es podrien evitar amb una vacunació massiva, i no és una utopia, perquè Israel ho fa".

Cal recordar que la plataforma ha estat impulsada pel metge Miquel Munar i aplega personalitats i entitats tan diverses com l'Obra Cultural Balear, la CAEB, el president de Meliá, Gabriel Escarrer, i Tomeu Penya, entre d'altres. "L'únic objectiu d'aquesta plataforma és salvar aquesta terra d'una tragèdia social, econòmica i humana, i per això necessitam que almanco el 70% de la població estigui vacunada abans de l'estiu", segons va explicar el portaveu durant la presentació de la iniciativa a finals de febrer.

stats