Societat 21/06/2021

Les vacunes d'ARN missatger redueixen un 97% el risc de morir de covid-19 entre la gent gran

És una de les conclusions de l'estudi de l'Institut Carlos III i Sanitat fet a les residències de gent gran de l'Estat

ARA Balears
2 min
Crescencio Aranda, el primer vacunat a Eivissa

PalmaUna investigació del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), el Ministeri de Sanitat i l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) feta a residències conclou que les vacunes basades en ARN missatger -Pfizer i Moderna- eviten el risc de morir en el 97% dels casos, el risc de contagi en el 71% i el risc d'hospitalització en un 88%. L'estudi s'acaba de publicar a la revista Eurosurveillance.

Els residents dels centres de gent gran han estat un dels col·lectius més afectats pel covid-19, per l'avançada edat, presència de malalties cròniques i concentració dins un mateix espai. Des de l'inici de la pandèmia fins al 4 d'abril de 2021, les comunitats autònomes varen notificar 30.176 defuncions relacionades amb el coronavirus als geriàtrics. A les Balears, han mort 236 ancians en aquests centres durant la pandèmia, el 28% del total de víctimes a l'Arxipèlag.

Precisament per la seva vulnerabilitat, va ser el grup que primer va rebre la vacuna contra el covid-19, a partir del 27 de desembre. L'estudi inclou dades d'entre el primer dia de vacunació i el 4 d'abril, data en què 300.133 residents de més de 65 anys (el 88,8% del total) havien completat la pauta de vacunació. En aquest període, es varen estimar un total de 8.370 casos de covid-19, segons informació de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE), que coordina l'ISCIII.

"Els beneficis de la vacunació s'observen ja des de la primera dosi, ja que amb només una primera pauta, es redueix a la meitat la probabilitat de contreure la malaltia", especifica el Ministeri en un comunicat. Amb la pauta completa, l'efectivitat davant la infecció arriba fins al 71%. L'estudi és el primer que es fa a escala estatal i "demostra l'alta efectivitat de la vacunació contra el covid-19 a Espanya", amb vacunes d'ARN missatger, davant la prevenció d'infeccions per SARS-CoV-2, hospitalitzacions i morts per covid-19 en residents de 65 anys o més.

Cal remarcar que, des de l'inici de la campanya de vacunació, les morts per covid-19 entre usuaris de residències ha anat minvant a les Balears: al gener varen morir 30 persones, al febrer 10 i al març es va notificar la darrera defunció. A més, no s'ha detectat cap contagi des de principi de març entre usuaris.

stats