Societat 21/06/2021

Arranz: "Que tornin les mascaretes a l'aire lliure dependrà de com continuem aplicant la resta de mesures"

El portaveu de Salut demana prudència perquè "ningú pot assegurar" que no hi hagi un rebrot a l'estiu com va passar l'estiu passat

2 min
Gent per la Platja de Palma passejant amb mascareta.

PalmaQuan falta menys d'una setmana perquè es retiri l'obligació de les mascaretes a l'aire lliure, el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha celebrat la mesura perquè "tenim una bona situació a les Illes que ens permet afrontar-la d'una manera segura". D'altra banda, però, ha subratllat que hi ha un risc: "Que tinguem la sensació que ja s'ha acabat, que el virus ha partit". En aquest sentit, ha defensat que "s'han de seguir amb mesures molt intenses" i que no es pot sortir sense mascareta de casa "perquè segurament la necessitarem a qualque banda". "Ja veurem si torna a l'aire lliure, dependrà de com continuem aplicant la resta de mesures", ha remarcat.

Arranz ha posat d'exemple Israel, que amb gairebé un 60% de la població vacunada completament –el doble que la d'Espanya– han hagut de tornar a obligar a usar les mascaretes en espais interiors en alguns llocs per l'increment dels casos. Una altra variable que fa estar alerta als experts és l'increment de les variants i sobretot de la Delta –originària d'Índia– perquè fa davallar l'eficàcia de la vacunació en persones que només tenen una dosi. Ara com ara, aquesta mutació representa el 10% dels casos que es detecten a l'Arxipèlag, on la predominant continua sent la britànica, responsable d'un 65% dels contagis.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Segons el doctor, aquesta variant podria no afectar tant Espanya com ha passat a Anglaterra. "Ells varen optar per posar només una dosi i ara acceleren la vacunació completa per aquesta qüestió. Nosaltres tenim més gent protegida amb la pauta completa", ha argumentat. La variant té més capacitat de contagiar i ho fa sobretot en persones no vacunades. Per aquest motiu està afectant més la gent més jove i en edat escolar. Així i tot, ha advertit que "ningú pot posar la mà al foc" en dir que no podria tornar a passar el rebrot que hi va haver l'estiu passat, "perquè no sabem com es comportarà el virus".

Més de 80 persones als hotels pont

El portaveu de Salut ha explicat que, ara com ara, els 'hotels pont' de les Illes tenen 87 persones fent-hi quarantena: 12 a Eivissa, quatre a Formentera, nou a Menorca i 58 a Mallorca. Cal recordar que aquests espais es varen habilitar per aquelles persones –tant residents com turistes– que no tinguin el lloc adequat per complir l'aïllament.

Pel que fa a la situació de la pandèmia a la comunitat, continua estable, amb xifres similars a les del darrer mes. Registra una incidència acumulada a 14 dies de 42 casos per 100.000 habitants, mentre que l'índex a set dies és de 19 casos. Que aquest segon valor sigui menys de la meitat que el primer, significa que el virus retrocedeix i, per tant, que la tendència de la corba és descendent.

D'altra banda, de divendres a diumenge Salut ha detectat 98 contagis: 75 a Mallorca, 18 a Eivissa un a Formentera i quatre a Menorca. La situació assistencial també es manté estable. Ara com ara, els hospitals illencs atenen nou pacients infectats a unitats de cures intensives (un més que divendres) i 19 a planta (dos més). A més, hi ha nou professionals sanitaris contagiats i 45 en aïllament. Les residències registren un sol positiu entre els treballadors.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats