La vacunació, decisiva per acabar amb la mascareta a l'aire lliure

Argimon supedita la decisió al criteri dels experts però Castella-la Manxa vol forçar ja el debat amb Sanitat

G.G.G.
3 min
Gent amb mascareta el 9 de juliol passat, el primer dia que era obligatòria.

Santa Coloma de Gramenet¿És l'estiu un bon moment per deixar de dur mascareta a l'aire lliure? Les opinions expertes es mouen majoritàriament en la mateixa direcció: podria ser raonable abandonar-la en algunes situacions, però massa prematur per fer-ho de forma generalitzada al carrer. Almenys fins que no avanci i s'intensifiqui la vacunació i, sobretot, hi hagi més persones completament immunitzades.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, va assegurar dilluns que, si l’evolució de la pandèmia continua sent positiva, seria “factible” retirar aquesta obligació “a mitjans o finals de juny”. I la resposta d'algunes comunitats autònomes ha sigut immediata: Castella-la Manxa ja ha deixat clar el seu posicionament a favor d'aquesta relaxació mentre que la Comunitat de Madrid encara no es planteja aquesta possibilitat perquè, diu, no hi ha prou població madrilenya vacunada.

El director de l'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, valora positivament la idea de no haver de dur la mascareta en els espais oberts, però sempre que es compleixin tres condicions. "Que es consolidi la caiguda continuada de casos, que es pugui mantenir la distància social entre les persones en el moment de treure-se-la i que augmenti molt el percentatge de població vacunada amb pauta completa", ha indicat.

Menys optimista és l'epidemiòleg i investigador Icrea Quique Bassat, que qualifica de "precipitada" la retirada de la mascareta per la "confusió" que pot suscitar entre la població, especialment en espais que poden interpretar-se de poc risc, com els carrers on es generen reunions o aglomeracions espontànies. "Aquesta decisió es pot entendre com un tret de sortida per arraconar la mascareta, com si hi hagués la sensació que ja no cal i que es pot fer vida sense en interiors o en espais on no es pot garantir la distància física o la protecció individual", explica.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, tampoc les té totes sobre l'eliminació de l'obligatorietat de la mascareta i ha admès aquest dimarts que és "especulatiu" posar-hi un calendari. Alhora, també ha assegurat que es farà "quan els experts ho recomanin". "Juliol podria ser una data, perquè el doctor Simón té molt de criteri i tots volem que sigui com més aviat millor. Però per a això caldrà que les infeccions i les xifres ens acompanyin i això s’aconseguirà amb més vacunacions", ha resumit el nou responsable de Salut.

Abans cal posar més segones dosis

De moment, però, el debat ja està servit aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut, on Castella-la Manxa portarà aquest canvi legislatiu –hi ha una llei que obliga a dur mascareta– per intentar forçar la discussió entre les comunitats autònomes i el ministeri Sanitat. "No hi ha res decidit. Quan arribi el moment i els experts ho avalin, podrem explicar en quines situacions ens la podrem treure però sobretot en quines haurem de continuar portant-la", s'ha limitat a afirmar Argimon, preguntat pel posicionament de Catalunya en aquest nou xoc polític.

Bassat, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, argumenta que la cobertura vacunal no és prou elevada –el 37% de la població ha rebut una primera dosi però només un 20% ha completat la pauta– i que la incidència acumulada continua sent molt alta –a Catalunya és de 110 casos per cada 100.000 habitants i a tot l'Estat de 120 casos– per "abandonar aquest coixí" davant de possibles nous riscos. Per exemple, les noves variants.

"Caldria avançar més en la vacunació abans de prendre una decisió", assenyala Bassat. De fet, per a l'expert, enviar un missatge tan emotiu ara a la població sabent que per a moltes persones treure's la mascareta simbolitza la fi de la pandèmia pot ser molt perjudicial. Fins que la meitat de la població no estigui vacunada amb les dues dosis –remarca– aquesta decisió continuarà sent prematura.

"Si ens movem pel desig de treure'ns la mascareta per gaudir de l'estiu pot fer que cometem un error molt greu, perquè encara la necessitem ", insisteix Bassat, que recorda que l'estiu de l'any passat, a la sortida del confinament, es registraven només 8 casos per cada 100.000 habitants i tot i així tothom va entendre que calia dur la mascareta.

stats