Societat 09/11/2020

Els usuaris del TIB ja poden pagar amb la targeta bancària el bitllet de bus a cinc línies de Mallorca

A partir de la primera quinzena de gener del 2021 el servei s'estendrà a totes les rutes de l'illa, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Marc Pons

Kike Oñate
3 min
Un dels autobusos del TIB

PalmaEls usuaris que agafin els busos de Transport de les Illes Balears (TIB) i que no tinguin targeta intermodal ja poden pagar el bitllet amb la targeta bancària a cinc línies de Mallorca. Es tracta de les rutes 201 Galilea-Palma, 205 Bunyola-Palma, 303 Hospital Joan March - Palma i 341 Pòrtol - Estació de Marratxí, que substitueixen respectivament les línies 140, 220, 302 i 301. També es pot pagar d'aquesta manera a la línia 199, que uneix Sant Agustí amb l'estació Intermodal. Aquesta nova ruta es va posar en marxa el 24 de juliol com a prova pilot.

El conseller de Mobilitat, Marc Pons, ha assegurat aquest dilluns durant la presentació de les línies que el pagament amb targeta bancària s'estrenarà a la resta de rutes de Mallorca a partir de la primera quinzena de gener del 2021. L'avantatge és que pagar d'aquesta manera permet obtenir descomptes entre els grups de fins a cinc persones.

Les cinc noves línies també disposen de nous busos, tres dels quals funcionen amb gas natural comprimit. Els vehicles incorporen nombroses millores i tecnologia de darrera generació, com ara un sistema de prevenció d'accidents, pantalles interiors d'informació per als usuaris, rampes per millorar l'accessibilitat i ports USB per carregar dispositius mòbils. També hi haurà wifi gratuït i diversos sistemes de seguretat i millora de la higiene.

La línia 201 Galilea-Palma incrementa la freqüència del servei amb un viatge més d'anada i tornada. La 205, que connecta Bunyola i Palma, suma tres trajectes de dilluns a divendres i farà 17 rutes d'anada i 18 de tornada. També augmenta el servei els diumenges i els dies festius amb dues freqüències més. La línia 303 Hospital Joan March - Palma manté el servei actual, però amb modificacions d'hora de pas del bus. Mentre que la 341 Pòrtol - Estació de Marratxí incrementa el servei els caps de setmana i festius amb cinc trajectes més d'anada i cinc de tornada.

Com més viatges, més estalvies

A les cinc línies comença a funcionar el nou sistema tarifari que el gener s'aplicarà a la resta de les rutes de Mallorca. La targeta intermodal es converteix en moneder perquè els usuaris no estiguin lligats als abonaments de 20 i 40 trajectes i tampoc a les caducitats. Per viatjar només serà necessari tenir saldo. La càrrega sempre ha de ser en efectiu i es pot fer al mateix bus amb un import mínim de 5 euros i un màxim de 50. També es pot fer la càrrega al punt d'informació de l'estació Intermodal de Palma.

L'usuari haurà de validar la targeta intermodal moneder en pujar i baixar del bus. Entre les novetats destaca que amb el canvi s'atorguen punts cada vegada que el passatger viatja, de manera que es transformen en doblers que suposen un descompte en el següent trajecte. L'objectiu és premiar la fidelitat de l'usuari del transport públic. Marc Pons també ha recordat que aquesta legislatura es podrà viatjar amb el TIB, l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma i el Servei Ferroviari de Mallorca amb una única targeta. A més, el Govern treballa perquè tots els balears puguin viatjar amb una única targeta a tots els serveis.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, que també ha estat a la presentació juntament amb la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha afirmat que les millores impliquen un "canvi radical" en el transport públic per carretera. "Serem un dels pocs territoris d'Europa on el transport tindrà vehicles elèctrics o que es moguin amb gas natural", ha afirmat Armengol, i ha afegit que "a la fi estarem orgullosos del nostre transport públic". També ha donat les gràcies a tots els tècnics de la Conselleria de Mobilitat que han fet possible els canvis.

stats