Palestina
Societat 29/05/2024

La Policia Nacional desallotja els estudiants per Palestina que havien ocupat Son Lledó

Una quarantena de joves havia ocupat l'edifici del rectorat per exigir a la Universitat que abandoni la seva "complicitat" amb el genocidi de Palestina

ARA Balears
3 min
Ocupació del rectorat per part d'estudiants

PalmaLa Policia Nacional ha desallotjat aquest dimecres els estudiants del col·lectiu Acampada per Palestina a la UIB que havien ocupat l'edifici Son Lledó per exigir que el Rectorat abandoni la seva "complicitat" amb el genocidi de Palestina. El desallotjament ha tingut lloc cap a les 19.30 h, quan cinc furgons policials han arribat al campus universitari. Del seu interior han sortit una vintena de policies que han sol·licitat als estudiants que marxessin del lloc. Els estudiants els han contestat que els haurien de treure ells, però que no oferirien resistència. Així, ha començat l'operació que ha durat una mitja hora i, segons han informat els mateixos estudiants, ha transcorregut amb tranquil·litat i sense lamentar ferits. Això sí, han assegurat que a alguns els han recaragolat els canells, malgrat no haver-se resistit. Al moment de l'actuació policial, hi havia una trentena d'estudiants.

En declaracions a l'ARA Balears, els estudiants han lamentat que des del Rectorat s'hagi optat per aquesta "via repressora i de la censura", en comptes del diàleg. L'objectiu d'acampar al rectorat no era altre que aconseguir una reunió amb el rector i acostar postures. "No hem interromput ni impedit el pas a cap treballador", han assenyalat. Així mateix, ha explicat que fins i tot se'ls han acostat membres del Consell de Govern i els han confessat que no entenia per què s'estava tractant així la situació.

La Policia Nacional ha desallotjat els estudiants per Palestina aquest dimecres

Hores abans, el Consell de Direcció de la UIB habia decidit demanar la intervenció de la policia per desallotjar Son Lledó. En un comunicat, la UIB explica que "la decisió s'ha pres en resposta a la persistència dels ocupants a romandre a l'edifici i als repetits incompliments de les normes de convivència universitària, així com dels compromisos prèviament acordats. Aquests acords incloïen no traslladar les reivindicacions ni pertorbar les activitats acadèmiques dins els edificis i respectar el funcionament normal de l’activitat acadèmica al campus".

Els ànims entre els estudiants i el Rectorat s'han anat escalfant aquests darrers dies fins al punt que aquest dimecres una manifestació ha marxat des del campament, s'han plantat dins l'edifici del rectorat a l'espera que el rector, Jaume Carot, cedís a parlar amb ells "d'igual a igual" i no com s'ha plantejat fins ara, que, segons han criticat, "és una posició totalment vertical". El Consell de Direcció, diu la UIB, "lamenta profundament que no hagi estat possible establir mecanismes de comunicació i diàleg amb el col·lectiu Acampada per Palestina. Tot i que comparteix el compromís en la defensa de la pau i els drets humans a Palestina, la negativa dels acampats a respectar els acords prèviament establerts n'ha impedit una resolució cordial".

"Promeses abstractes"

Pel que fa a la posició de la UIB que sorgí del Consell de Govern extraordinari duit a terme aquest passat dimarts, els activistes consideren que la UIB "es manté en l'equidistància" pel que fa al conflicte palestí. En aquest sentit, reclamen que el document sigui un seguit de "promeses abstractes" i que mantingui una sucursal del banc Santander dins el campus, que, recorden, "és un dels principals inversors del genocidi". Així mateix, lamenten que aquesta declaració tingui el suport d'entitats i sindicats d'esquerres com ara l'STEI i CCOO.

Segons el col·lectiu, és "totalment fals i insuficient" que la Universitat digui que "no existeixen" convenis o acords amb entitats acadèmiques i econòmiques israelianes. "No ha revisat ni bloquejat tots els projectes i convenis també finançats amb els fons de la UE, els quals també incorporen centres israelians", han censurat després de remarcar que la Universitat de Barcelona, sí que ho ha fet.

Igualment, han defensat que el rector digui que garanteix i promou el dret a la llibertat d'expressió quan, segons han apuntat, s'han fet "intents de censura" sol·licitant la retirada de pancartes i la cancel·lació d'activitats. A més, han considerat que "ha minimitzat" els atacs feixistes patits la setmana passada a l'acampada dient que eren agressions "verbals".

stats