Internacional
Societat 21/05/2024

Atac feixista a l'acampada per Palestina de la UIB

A xarxes, la UIB ha condemnat "qualsevol missatge d'intolerància o actuació guiada per la intolerància"

ARA Balears
2 min
Captura del vídeo

Un jove, estudiant de la UIB, ha proferit amenaces als també estudiants que participen en el bivac organitzat per protestar contra el genocidi contra el poble palestí per part d'Israel. Al vídeo, que s'ha compartit per xarxes socials, s'hi pot llegir: "Alerta antifeixista". En aquest, s'hi explica que aquest és el segon dia d'atacs neonazis. A les imatges es pot veure com un jove amb camiseta clara i cabells curts agafa una bandera de males maneres, pega una coça i, posteriorment, llença la bandera a terra mentre diu: "Aquesta bandera no la poseu". Després intenta donar un cop de puny a una de les persones que el reprenia per la seva actitud. Tot seguit, comença a allunyar-se i amenaça de tornar aquest dimecres.

Vídeo de les amenaces als estudiants que participen en l'acampada per Palestina

En declaracions a l'ARA Balears, un dels participants ha explicat que el primer dia d'atacs, dilluns, vingueren quatre persones, als quals ha identificat com a "supporters, ultres del Mallorca, i de l'organització Identitas". Diu que els varen amenaçar i coaccionar i els varen demanar explicacions per les banderes —en tenen de penjades de Palestina i del Sàhara—. Segons ha explicat, aquest dimarts ha vingut un altre estudiant, al voltant de les 19 h, mentre feien un taller de xapes, i ha intentat robar la bandera de l'acampada.

Aquesta acampada, que va començar divendres passat, està emmarcada dins el conjunt d'acampades que s'han organitzat a universitats de tot arreu de l'estat espanyol i en l'àmbit internacional per protestar contra el genocidi contra el poble palestí per part d'Israel. Per la seva banda, la UIB dona suport logístic a aquesta iniciativa reivindicativa amb l'accés a aigua, electricitat, contenidors i banys químics. Després de l'atac, el rectorat ha recordat als campistes que tenen el suport dels serveis de seguretat.

Malgrat això, els estudiants pro Palestina no creuen que serveixi de molt i demanen que la gent vingui a donar suport a l'acampada. "La gent està preocupada, però ens mantindrem ferms", han explicat per després dir: "Això ja no és només una acampada contra el genocidi, sinó també per defensar els valors antifeixistes". Aquest dimecres a les 14.30 h faran una concentració davant per manifestar les seves exigències al rectorat de la UIB:

  1. Que condemni públicament el genocidi en curs a Palestina.
  2. Que es tallin les relacions acadèmiques amb les universitats israelianes.
  3. Que faci un suport pressupostari per a les universitats palestines destruïdes per l'exèrcit sionista.
  4. Que no s'inverteixi en empreses col·laboradores amb el sionisme.
  5. Que no cedeixi a les pressions del lobby sionista i defensi la llibertat d'expressió a les universitats.
  6. Que es desmilitaritzi la UIB.

Arran de l'incident, la UIB ha fet una publicació a les seves xarxes socials, en la qual reivindica que "és i ha de ser un espai de lliure expressió, des del respecte als valors institucionals acordats pel Consell de Govern". Així han condemnat "rotundament qualsevol missatge d'intolerància o actuació guiada per la intolerància en particular, les amenaces i agressions denunciades pels acampats des de dijous passat al campus de la UIB".

stats