Acampada per Palestina
Societat 29/05/2024

Estudiants per Palestina ocupen el rectorat de la UIB

Els estudiants exigeixen a la Universitat que abandoni la seva "complicitat" amb el genocidi que comet Israel

ARA Balears
2 min
Ocupació del rectorat per part d'estudiants

PalmaUna quarantena de persones han ocupat aquest dimecres el rectorat de la UIB per exigir que abandoni la seva "complicitat" amb el genocidi de Palestina. Per aquest motiu, després d'una manifestació que ha marxat des del campament, s'han plantat dins l'edifici del rectorat a l'espera que el rector, Jaume Carot, cedeixi a parlar amb ells "d'igual a igual" i no com s'ha plantejat fins ara, que, segons han criticat, "és una posició totalment vertical".

Dos estudiants s'han encadenat a la porta de la rectoria
Els estudiants han penjat una pancarta on es pot llegir 'Rectorat! Prou complicitat"
El personal que treballa a la recepció del rectorat ha partit

Allà, tant Carot com els estudiants han llegit els seus respectius comunicats, en els quals han expressat la seva repulsa a la "barbàrie" (terme emprat pel rector de la UIB) o el "genocidi" usat pels estudiants que es comet a Palestina. Precisament, els estudiants critiquen que el rector es negui a utilitzar el terme 'genocidi', ja que, "fins i tot la ministra de Defensa, Margarita Robles, va usar aquest terme fa uns dies", han recordat.

Pel que fa a la posició de la UIB que sorgí del Consell de Govern extraordinari que es dugué a terme aquest passat dimarts, els activistes consideren que la UIB "es manté en l'equidistància" pel que fa al conflicte palestí. En aquest sentit, lamenten que el document sigui un seguit de "promeses abstractes" alhora que manté una sucursal del banc Santander dins el campus, qui recorden, "és un dels principals inversors del genocidi". Així mateix, lamenten que aquesta declaració tingui el suport d'entitats i sindicats d'esquerres com ara l'STEI i CCOO.

Segons el col·lectiu, és "totalment fals i insuficient" que la Universitat digui que "no existeixen" convenis o acords amb entitats acadèmiques i/o econòmiques israelianes. "No ha revisat ni bloquejat tots els seus projectes i convenis també finançats amb els fons de la UE, els quals també incorporen centres israelians", han censurat després de remarcar que la Universitat de Barcelona, sí que ho ha fet.

Igualment, han lamentat que el rector digui que garanteix i promou el dret a la llibertat d'expressió quan, segons han apuntat, s'han fet "intents de censura" sol·licitant la retirada de pancartes i la cancel·lació d'activitats. A més, han considerat que "ha minimitzat" els atacs feixistes patits la setmana passada a l'acampada dient que eren agressions "verbals".

stats