Conflicte
Societat 27/05/2024

La UIB es compromet a no contractar empreses d'Israel

L'Acampada per Palestina acusa la universitat d'emetre un comunicat "buit" i demanen reunir-se amb el rector "en igualtat"

3 min
Els assistents s'han concentrat davant la Rectoria de la UIB.

PalmaEl Consell de Govern, convocat extraordinàriament per tractar les peticions presentades pel col·lectiu Acampada per Palestina, ha aprovat per unanimitat un comunicat en el qual es compromet a no establir relacions comercials ni acadèmiques "amb tots aquells que no respectin els drets humans", segons ha explicat el rector de la UIB, Jaume Carot. "La UIB no té cap conveni amb empreses d'Israel i no hi ha cap pla per establir-ne de nous. Ara bé, estam subjectes a la llei de contractes del sector públic, la qual ens obliga a agafar la proposta més econòmica de totes les que es presenten", ha recalcat Carot.

El grup Acampada per Palestina va proposar la incorporació de mesures per la contractació ètica. Tot i que Carot ha reconegut que "ignoraven" l'existència d'aquests tipus de codis, arran de la proposta dels acampats, la UIB crearà un grup d'experts que enllestirà un codi de contractació ètica. El rector de la UIB ha explicat que algunes universitats d'Espanya com les de Còrdova, Burgos i Cantàbria ja han implantat aquesta mena de mesures.

La UIB s'ha compromès a seguir els fets de Palestina i el desenvolupament dels processos judicials internacionals que s'han obert. No obstant això, davant l'exigència dels protestants que la universitat reconegui públicament el genocidi, Carot ha declarat que "són els organismes internacionals" els que tenen "la competència de dictaminar si els fets són constitutius de genocidi o si són crims de guerra o contra la humanitat". Per altra banda, la institució ha demanat a l'estat d'Israel que acati l'ordre d'aturar l'ofensiva militar, que deixi obert el pas de Rafah i permeti així l'entrada d'assistència humanitària.

A més, la UIB cercarà vies per obtenir recursos econòmics que permetin l'acollida d'estudiants i de personal tècnic i de gestió d'universitat palestins. En aquest sentit, Carot ha anunciat que la universitat "ja disposa d'un subprograma que dota d'un tractament especial d'acollida" a estudiants i personal acadèmic provinent de zones conflictives. Per la mateixa banda, ha aclarit que la institució continuarà potenciant els programes de cooperació i mobilitat que contribueixin a la recuperació de centres i programes d'ensenyança universitaris palestins. A més, ha apuntat que la UIB "continuarà garantint la llibertat d'expressió" i, amb l'assessorament d'experts, "s'establiran unes directrius que la protegeixin". "Les universitats han de ser institucions obertes a la confrontació democràtica d'idees", ha afegit.

Acampada per Palestina a la UIB critica el comunicat

Els estudiants que acampen per Palestina al campus de la universitat, han acusat el rector de la UIB d'"infantilitzar la protesta" , de fer "cas omís" a les propostes que varen presentar a la institució i de "desentendre's" dels atacs feixistes que el col·lectiu va sofrir la setmana passada, pels quals es va convocar el Consell de Govern extraordinari. Després de concentrar-se enfront de l'edifici on s'ha duit a terme el Consell, quatre protestants hi han pogut assistir.

A més, un membre de l'assemblea, Joseba ha apuntat que "no té cap sentit" que el rector hagi recalcat que la UIB ha tallat els acords comercials amb Israel, perquè "el banc Santander, una de les entitats financeres més importants que finança Israel continua present a la institució i Caterpillar igual, malgrat que ho neguin".

El col·lectiu ha considerat que les declaracions són "pèssimes" i ha criticat que el rector "no hagi baixat en 11 dies a reunir-se amb l'assemblea". "Ha quedat clar que no ho vol fer", ha assenyalat Xesc, un dels membres de l'assemblea. "El continuam convidant cada dia a les 19.00 hores a l'assemblea per parlar en igualtat", ha afegit. Pel que fa a les agressions feixistes, el rector ha aclarit que només "tenia constància d'agressions verbals" i no físiques.

stats