Societat 02/12/2021

El TSJIB autoritza demanar el certificat Covid a la restauració

La justícia avala la mesura proposada pel Govern, que entrarà en vigor aquest dissabte

ARA Balears
2 min
Una persona ensenyant el passaport covid amb el mòbil. Una persona ensenyant el certificat covid amb el mòbil.

PalmaEl Tribunal Superior Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha autoritzat aquest dijous demanar el certificat Covid als bars i restaurants de l'Arxipèlag quan l'aforament sigui de 50 persones o més i a tot l'oci nocturn. Així, el Govern ha rebut el vistiplau de la justícia per posar en marxa aquesta mesura a partir d'aquest dissabte.

La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB ha dictat una sentència aquest dijous que acorda autoritzar les mesures adoptades en l'Acord del Consell de Govern de dilluns passat i que permet que estiguin vigents fins al proper 24 de gener. Així, la Sala aprecia que les mesures sotmeses a l'autorització són idònies per limitar la propagació del virus i necessàries davant l'increment de contagis, al mateix temps que compleixen el criteri de proporcionalitat en benefici de la salut col·lectiva.

La Sala recorda igualment que les mesures poden suposar la restricció o limitació de llibertats, però no la suspensió. En aquest sentit, es remet a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'ús del certificat a Galícia i argumenta que la limitació de drets per mitjà de l'exigència del document és "tènue" davant la "potent presència" d'altres drets fonamentals com el dret a la vida, la integritat física i la protecció de la salut.

Juntament amb això, apunten que la documentació dona tres opcions: tenir la pauta completa, una prova negativa o haver superat la malaltia. Això ho fa "assequible per a tothom", de manera que qui no vulgui mostrar si ha rebut la vacuna o no pot presentar una documentació alternativa.

Els establiments no guarden registres

El TSJIB considera també que les persones que disposen de qualsevol d'aquests mitjans d'acreditació només es veuen compromeses a exhibir unes dades sobre la seva salut de les quals l'establiment no guarda cap registre. En qualsevol cas, seria "una invasió molt tènue" en el dret a la seva intimitat personal que, a més, es veu compensada amb el lliure accés a aquests espais i activitats.

Finalment, en referència als drets dels qui no disposen d'un d'aquests documents requerits, el tribunal diu que "són els drets dels qui opten per prioritzar la seva llibertat sobre el benestar col·lectiu". A més, el tribunal creu que es tracta d'un accés limitat només a espais tancats per al desenvolupament d'una activitat no essencial i que està justificada objectivament i raonablement en la protecció de la salut i la vida de les persones, en ser mesures que restringeixen la propagació d'una pandèmia.

Pel que fa a les restriccions previstes en l'oci nocturn, com ara els aforaments o consum a la barra, el TSJIB assenyala que ja es varen valorar. Aleshores es va qualificar també de molt tènue la limitació dels drets fonamentals i degudament proporcionada amb la defensa i protecció dels ciutadans.

stats