Societat 20/06/2023

El TSJIB anul·la part de les proves contra els investigadors del cas Cursach

No obstant això, el TSJIB preveu que el judici continuï dijous i divendres amb les declaracions dels acusats: el jutge i el fiscal, i els quatre policies del Grup de Blanqueig

ARA Balears
2 min
Els acusats, en la primera jornada del judici.

PalmaLa Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha anul·lat part de les proves sustentades per les acusacions contra els investigadors del cas Cursach. Així i tot, el judici continuarà aquest dijous i divendres, amb les declaracions dels acusats.

El TSJIB ha informat aquest dimarts que s'han resolt les qüestions prèvies plantejades a l'inici del judici, que seu al banc dels acusats el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán, l'inspector cap del Grup del Blanqueig José Luis García Reguera, el subinspector Miquel Ángel Blanco, la subinspectora Blanca Ruiz i el policia Ivan Bandera.

En la seva resolució, el Tribunal ha dictaminat que no es poden valorar com a proves les troballes obtingudes dels telèfons mòbils de dos dels policies acusats en el xat 'Sancus' –que tenien entre ells– en relació amb les filtracions als mitjans de comunicació. És a dir, la Sala entén que aquestes comunicacions arrenquen i no són alienes al secret professional, i de les comunicacions dels periodistes que ja es va declarar vulnerat per la Sala d'Apel·lació del TSJIB en anteriors resolucions.

Per tant, ha estimat en part la qüestió prèvia de nul·litat de fonts de prova per haver estat obtingudes "violentant els drets fonamentals al secret de les comunicacions i al secret professional dels periodistes com a conseqüència que en aquest mateix tribunal i la Sala d'apel·lació declaràs la nul·litat de les mesures d'investigació tecnològica adoptades contra els periodistes de Diario de Mallorca i Europa Press".

Troballa casual

Així, ha reiterat que les proves que han estat declarades com a il·lícites no podran ser utilitzades per les acusacions en el judici oral, i els materials que les sustenten tampoc seran tenguts en compte, igual que aquells passatges en què els escrits d'acusació contenguin referències a comunicacions del grup 'Sancus', descobert a conseqüència del bolcat del telèfon dels policies Ivan Bandera i Blanca Ruiz.

Pel que fa a altres comunicacions diferents de les filtracions allotjades als telèfons dels policies, el Tribunal ha decidit relegar aquesta qüestió a la sentència amb l'objectiu de determinar si és o no una troballa casual. D'altra banda, la Sala ha desestimat la qüestió prèvia d'incompetència dels investigadors inspectors del Cos Nacional de Policia que van assumir, per designació dels superiors, prèvia sol·licitud que els va adreçar el jutge, la instrucció policial de les actuacions que han donat lloc a aquest procediment.

Amb tot, han rebutjat les qüestions prèvies relacionades a la lesió al jutge i fiscal imparcial, a la nul·litat de tota la causa per aprofitament de prova il·lícita i a la inhabitabilitat del Ministeri Fiscal, representat per Tomàs Herranz. La Sala ha considerat també que no hi ha lloc a tractar la qüestió suscitada quant a la ruptura de cadena de custòdia dels mòbils dels policies Bandera i Ruiz, per no afectar a la validesa de la prova, sinó a la seva regularitat. I quant a la legitimitat de les acusacions particulars, la Sala ha delimitat i únicament podran acusar per fets dels quals han estat directament perjudicats.

stats