Fauna
Societat 08/06/2023

Una tortuga marina pon ous per primera vegada a Mallorca

El COFIB n'ha trobat el niu a la platja de Can Pere Antoni de Palma amb 126 ous, gràcies a l'avís d'un ciutadà

3 min
El primer niu de tortuga marina de Mallorca s'ha trobat a la platja de Palma.

PalmaLa primera posta d'ous de tortuga marina –una espècie catalogada com a vulnerable– registrada mai a l'illa de Mallorca s'ha trobat aquesta matinada a la platja de Can Pere Antoni, a Palma. El niu conté 106 ous, 26 dels quals ja han estat traslladats al Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) del Govern, on seran tractats amb incubació artificial, segons ha informat el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) aquest dijous.

"Quan hem arribat, la tortuga ja havia tornat a la mar, però aprofitant que era de vespre i no hi havia hagut molt més moviment, n'hem pogut veure i interpretar el rastre, que encara era fresc, i hem trobat el niu", ha relatat el coordinador del Departament de Fauna Marina del COFIB, Guillem Félix. Aquesta troballa no només és la primera que s'ha registrat mai a Mallorca, sinó que també enceta la temporada de nidificació de l'espècie en l'àmbit estatal.

El niu que s'ha trobat a la platja de Palma.

Els 80 ous restants quedaran, de moment, al niu, que ha estat perimetrat pels Agents de Medi Ambient, fins que els tècnics certifiquin la viabilitat que hi quedin durant el període d'incubació, d'entre 45 i 60 dies. "Els 26 de la incubadora tenen la temperatura controlada i ens serviran d'indicador per saber que, dies després de néixer, també ho faran els que romanen a la platja", ha assegurat Félix.

Els ous que s'han traslladat a la incubadora.

Félix, ha assenyalat, per la seva banda que "ens trobam just a l'inici de la temporada de reproducció d'aquesta espècie i, per tant, és probable que es registrin més intents de nidificació sigui per aquest mateix exemplar o d'altres". En aquest sentit, ha insistit, davant la probabilitat de nous intents, en la necessitat d'avisar immediatament l'112 i de no molestar l'animal i evitar que la posta sigui fallida.

La importància de la col·laboració ciutadana

El niu s’ha pogut detectar gràcies a l’avís d’un ciutadà, a la mitjanit, que ha permès activar el protocol tècnic que n’ha verificat l’existència i n’ha quantificat els ous. En aquest sentit, el conseller en funcions de Medi Ambient, Miquel Mir, ha insistit en la necessitat que "en cas que una tortuga sigui vista en una platja, ningú la toqui ni s'hi acosti a menys de 15 metres".

Des del COFIB han afegit que no se les ha de fotografiar amb flaix i cal trucar immediatament a l'112 perquè es pugui posar en marxa el protocol d'actuació, alhora que tampoc és adient publicar fotografies de la troballa a les xarxes socials per tal de "garantir que les tasques s'efectuïn sota la menor pressió possible".

Els efectes del canvi climàtic

Mir ha recordat que es tracta d’una espècie que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental molt probablement a causa de l’increment de la temperatura de la mar. "És un nou repte ambiental que ens arriba per l’emergència climàtica que patim", ha afegit.

A les Balears el primer niu es va trobar el 2019 a Eivissa i des de llavors també se n'han trobat a Menorca. "D'ençà del 2014, quan es va registrar la primera nidificació al llevant espanyol, els episodis s'han anat reproduïnt", ha assegurat Mir.

stats