Societat 19/06/2020

Per primera vegada una tortuga marina pon ous a Menorca

Especialistes han excavat el niu i n'han extret 132 ous que han estat traslladats per mor de la seva seguretat

Ara Balears
2 min
Imatge de la tortuga babaua que ha arribat aquest matí a Menorca.

PalmaUn exemplar de tortuga marina ('Caretta caretta') ha posat ous, aquest divendres, a la platja de Punta Prima, al municipi de Sant Lluís, a Menorca. Es tracta de la primera vegada que es registra un esdeveniment d'aquest tipus a l'illa i el tercer a les Balears, després de les dues postes registrades a Eivissa l'estiu passat.

La posta s'ha produït a primera hora d'aquest divendres i un ciutadà n'ha alertat l'112. Tot d'una, s'han mobilitzat efectius del SEPRONA i dels Agents de Medi Ambient que han acordonat la zona per protegir els ous, molt sensibles a les vibracions. El Govern ha assenyalat que una especialista del Palma Aquarium s'ha desplaçat a l'illa i durant el capvespre s'ha procedit a excavar el niu del qual s'han extret 132 ous.

Estudis previs ja havien certificat que la platja de Punta Prima no és adient per a acollir els ous durant el període d'incubació, especialment pel que fa a la temperatura de l'arena. És per això que els ous han estat dividits en tres grups: el primer grup ha estat dipositat en una platja del nord de l'illa que no serà revelada per motius de seguretat. Un segon grup serà a incubadores al Centre de recuperació de fauna del GOB i la resta seran traslladats a Mallorca.

La Conselleria de Medi Ambient ha destacat que la 'Caretta caretta' se sol reproduir amb èxit a l'est de la mediterrània. A la banda occidental, en canvi, no hi havia evidències d'aquest fet fins a principis del segle XXI. Les primeres postes esporàdiques es van registrar a les províncies d'Almeria (2001), València i Barcelona (2006) i novament a Barcelona (2011).

A partir de 2014, s'han registrat de manera ininterrompuda una cinquantena d'esdeveniments de nidificació a les costes espanyoles. El canvi o expansió de l'àrea de nidificació de la tortuga marina cap a la mediterrània occidental està més que probablement motivat per l'escalfament de la mar provocat pel canvi climàtic.

Aquesta espècie es troba, en aquests moments, en plena època de nidificació. Per tant, és probable que es produeixin noves postes o intents els propers dies. Des de la Conselleria es demana que, en cas que una tortuga sigui vista en una platja, ningú la toqui ni s'hi acosti a menys de quinze metres.

El Govern demana màxima precaució i prudència a l'hora de publicitar aquest tipus d'esdeveniments a través de les xarxes socials per tal de garantir que les tasques s'efectuïn sota la menor pressió possible i per afavorir així que les possibilitats de sobreviure dels ous siguin òptimes.

Què has de fer si trobes una tortuga fent la posta d'ous?

El primer que s'ha de fer és estar en silenci i evitar moviments bruscos. També és imprescindible no posar-se davant la tortuga perquè no et vegi, perquè s'espantarà i deixarà els ous abandonats. D'acord amb Guillermo López, no es pot enfocar l'animal amb llum blanca, però sí que se'n pot utilitzar una que sigui vermella. També s'ha d'evitar que més de deu persones estiguin (sempre darrere la tortuga) al voltant de l'animal perquè poden notar els moviments a l'arena.

stats