Societat 25/07/2019

Una tortuga babaua pon ous a la platja eivissenca d'en Bossa

La Policia Local ha custodiat en tot moment l'animal i ha establert un perímetre de seguretat davant el nombre creixent de curiosos

Kike Oñate
2 min
Una tortuga marina posa ous en la platja eivissenca d'en Bossa

PalmaUna tortuga bauba (Caretta caretta) ha post ous aquesta matinada a la platja d'en Bossa, a Eivissa. La Policia Local ha custodiat en tot moment l'animal i ha establert un perímetre de seguretat a causa de la gran quantitat de persones que s'apropaven a veure el succés. L'avís l'ha fet una persona a les 2 h de la matinada al centre de coordinació de l'112, explicant que al costat de l'espigó d'on surten les embarcacions a l'altura del carrer de la Punta hi havia la tortuga, segons ha explicat l'Ajuntament de Vila en un comunicat.

En aquell moment, la Policia s'ha desplaçat al punt, i, davant la gran quantitat de persones que volien veure i tocar l'animal, els agents han acordonat la zona. Paral·lelament, l'112 ha localitzat els agents de Medi Ambient perquè es fessin càrrec de la situació. Després d'una hora d'ençà que s'ha començat a actuar, la tortuga ha acabat la posta i s'ha endinsat a la mar deixant nombrosos ous a pocs metres de l'aigua i enterrats a poca profunditat de l'arena. Per això, un agent de la Policia els ha ficat dins una capsa de cartró amb arena de la platja per traslladar-los a la comissaria fins que els agents de Medi Ambient arribassin.

Guillermo López Torrents és oceanògraf especialitzat en tortugues i ha treballat sis anys en la conservació d'aquests animals a Costa Rica i Panamà per l'ONG Sea Turtle Conservacy. L'expert explica que Turquia i Grècia són les principals zones de posta d'ous de la Mediterrània, tot i que de manera puntual es registren casos com el d'Eivissa. Ni al litoral ibèric ni a les Illes hi ha cap platja on niïn les tortugues marines.

"La pressió humana és un factor important perquè aquests animals no vinguin a les nostres platges, ja sigui per la contaminació lumínica o les urbanitzacions", apunta López. De fet, les tortugues adultes eviten la llum perquè hi són sensibles i per aquesta raó surten a la superfície a la nit, quan la temperatura de l'arena és més baixa i poden evitar depredadors. Així i tot, l'oceanògraf comenta que els darrers anys s'han detectat més casos puntuals com el de la platja d'en Bossa, i assegura que amb mesures de protecció realment podrien augmentar els casos a les Balears i la costa espanyola.

L'expert també afirma que seria interessant fer estudis sobre els canvis que pateix la temperatura de l'arena a les platges balears i peninsulars, perquè aquest és un factor determinant. Les tortugues són rèptils i depenen de la temperatura de l'arena, on enterren els ous, ja que els embrions seran mascle o femella en funció dels graus: entre 28 i 30 en el primer cas i entre 28 i 31 en el segon.

Què has de fer si trobes una tortuga fent la posta d'ous?

El primer que s'ha de fer és estar en silenci i evitar moviments bruscos. També és imprescindible no posar-se davant la tortuga perquè no et vegi, perquè s'espantarà i deixarà els ous abandonats. D'acord amb Guillermo López, no es pot enfocar l'animal amb llum blanca, però sí que se'n pot utilitzar una que sigui vermella. També s'ha d'evitar que més de deu persones estiguin (sempre darrera de la tortuga) al voltant de l'animal perquè poden notar els moviments a l'arena.

stats