Societat 10/09/2019

Neixen cinc tortugues marines a la incubadora del Cofib d'Eivissa

Tècnics ambientals varen traslladar els ous que hi havia a la platja per garantir-ne la supervivència

Ara Balears
2 min
La tortuga nascuda avui a Mataró

PalmaEl director general d'Espais Natural i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el cap de servei de Protecció d'Espècies, Iván Ramos, han confirmat aquest dimarts el naixement de cinc tortugues marines al Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib) d'Eivissa, segons ha informat Efe. Aquest estiu dues tortugues babaues varen pondre 58 ous a la platja d'en Bossa i 102 al Cavallet, però només 38 del total tenen ara possibilitat de sobreviure. Per garantir-ho, un equip del Parc Natural de ses Salines, treballadors de Palma Aquarium i del Centre de Recuperació d'Espècies Marines (Crem) varen traslladar els ous de la platja fins al Cofib, on fa poques hores han nascut els cinc exemplars.

Fins dissabte els ous varen restar a la platja del Cavallet, al Parc Natural de ses Salines, sota vigilància les 24 h del dia. Però es va optar per transportar els ous per tal d'assegurar la supervivència de les tortugues, perquè la previsió de pluges i la baixada de les temperatures influeixen molt en el seu desenvolupament, tal com ha apuntat Ramos.

L'objectiu, segons el cap de servei de Protecció d'Espècies, és distribuir les tortugues entre diversos centres especialitzats, concretament a l'Oceanogràfic de València, al laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura d'Andratx i al Palma Aquarium. Quan les tortugues pesin un quilo i mesurin uns 30 centímetres tindran garanties d'arribar a ser adultes.

És la primera vegada que té lloc un procés com aquest a les Balears, però des de la Conselleria de Medi Ambient han dit que previsiblement "no serà el darrer". Els canvis en les temperatures de la mar faran que sigui cada vegada més comú que les tortugues marines arribin al litoral balear. Per aquesta raó, des de la Conselleria han explicat que el personal de l'Administració ja s'està formant per atendre futurs casos.

Què has de fer si trobes una tortuga fent la posta d'ous?

El primer que s'ha de fer és estar en silenci i evitar moviments bruscos. També és imprescindible no posar-se davant la tortuga perquè no et vegi, perquè s'espantarà i deixarà els ous abandonats. D'acord amb Guillermo López, oceanògraf especialitzat en tortugues que ha treballat sis anys en la conservació d'aquests animals a Costa Rica i Panamà per l'ONG Sea Turtle Conservacy, no es pot enfocar l'animal amb llum blanca, però sí que se'n pot utilitzar una que sigui vermella. També s'ha d'evitar que més de deu persones estiguin (sempre darrere la tortuga) al voltant de l'animal perquè poden notar els moviments a l'arena.

stats