Societat 25/05/2022

El Govern demana no gravar ni acostar-se als nius de tortugues marines

Davant l'inici de la temporada de nidificació, reclama col·laboració ciutadana per poder garantir el benestar d'aquesta espècie vulnerable

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una tortuga marina alliberada al Parc Natural de les Salines.

PalmaEl Govern ha demanat aquest dimecres als ciutadans que no gravin ni s'acostin als nius de tortugues marines, per poder preservar el benestar d'aquesta espècie catalogada com a vulnerable, davant l'inici de la temporada de nidificació.

Es tracta d'una espècie que històricament ha nidificat a la Mediterrània oriental, però que els darrers anys ha intensificat el nombre de postes al vessant occidental, un fenomen que els científics relacionen amb l'emergència climàtica i la pujada de les temperatures.

És per això que el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat la col·laboració ciutadana per evitar molèsties a aquesta espècie vulnerable durant les possibles postes que es produeixin durant l'estiu.

Consells bàsics

"És bàsic no molestar l'animal, no gravar-lo ni acostar-s'hi a menys de deu metres, i cridar immediatament a l'112", ha assenyalat el conseller, que ha recordat que l'estiu passat un intent de posta a Formentera va fracassar perquè qualcú s'hi va acostar per gravar l'escena i va espantar l'animal.

Amb motiu d'aquesta campanya de conscienciació, el Consorci de Recuperació de Fauna de les Balears (COFIB) ha editat adhesius divulgatius i un vídeo amb informació sobre com cal actuar en cas de trobar una tortuga ponent ous, un niu o tortugues nounades arribant al mar.

Per la seva part, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha assegurat que es fa “un esforç” per impulsar instal·lacions com les del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), que aposten per la investigació davant l’evidència del canvi climàtic.

20 tortugues

Encara que l'any passat no es va registrar cap posta a les Balears, el LIMIA acull actualment unes 20 tortugues marines que van néixer a Catalunya l'estiu passat i que van desembarcar a Mallorca el passat octubre, amb la intenció de seguir el programa de cria en captivitat head starting.

La previsió del LIMIA és que aquestes tortugues viatgin el mes que ve a l'Oceanogràfic de València, per determinar el sexe de cada exemplar i que, després, tornin a Catalunya, on seran alliberades i tornades a la mar.

Aquests exemplars de tortuga, que a hores d'ara tenen uns vuit mesos de vida, pesen aproximadament un quilo i mesuren 18 centímetres de llarg i 14 d'ample, segons ha detallat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en una nota de premsa.

stats