Societat 06/09/2020

Neixen per sorpresa una seixantena de tortugues babaua a Cala Pilar, a Menorca

No es tenia coneixement de la posta dels ous i els exemplars ja són a la mar

Ara Balears
2 min

PalmaUna seixantena de tortugues marines de l'espècie Caretta caretta, coneguda com a tortuga babaua, han nascut de manera natural i inesperada a Cala Pilar, a Ciutadella, al nord de Menorca, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un comunicat. Aquesta és una posta d'ous de la qual no es tenia coneixement i les cries, després de fer eclosió, s'han dirigit cap a la mar i s'han ficat dins l'aigua.

En rebre l'avís, personal del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i Agents de Medi Ambient s'han desplaçat fins a la platja per obrir el niu i comprovar si hi havia cries que no haguessin pogut sortir, a més de calcular la mida de la posta i agafar mostres per fer-ne estudis genètics.

El niu s'ha obert després de ratificar que durant aquesta matinada no ha nascut cap cria més. Així, una vegada obert el niu, s'han trobat 27 tortugues vives que encara no havien emergit a l'arena i que molt probablement no haurien aconseguit fer-ho sense la intervenció del COFIB, segons ha assenyalat el personal tècnic; cinc exemplars morts, sis ous inviables i vuit més de viables, que s'han traslladat a incubadora per garantir-ne la seguretat.

En total, s'han trobat 62 ous desclosos, per la qual cosa s'estima que les que varen anar a la mar varen ser una trentena. Els exemplars que s'han trobat al niu s'han traslladat al Centre de recuperació de fauna.

El grup ecologista GOB de Menorca, que ha publicat l'esdeveniment a les xarxes socials, creu que el naixement va ser aquest dissabte i afirma que el va presenciar un grup de persones que era a la platja en aquell moment i va prendre'n imatges amb els mòbils. Segons l'entitat, no és habitual que el naixement sigui de dia. El personal del Centre de Recuperació ha vigilat durant la nit la zona per comprovar si trobaven més cries i han confirmat que el procés ha finalitzat.

Segons els terminis habituals de reproducció de l'espècie, el niu faria entre 50 i 80 dies que estava enterrat a l'arena des de la posta, per la qual cosa l'entitat proteccionista calcula que la posta va ser a principi de juliol. Les condicions de la platja fan que l'arena s'encalenteixi més que les del sud de l'illa, fet que hauria contribuït al naixement.

Imatges de les tortugues

No han passat ni tres mesos des del darrer naixement de tortugues d'aquesta mateixa espècie a l'illa. El 19 de juny es va localitzar un niu amb 132 ous de tortuga marina a la platja de Punta Prima, a Sant Lluís. Es va decidir traslladar-los a Cala Mesquida, a Maó, per les condicions d'incubació que reunia l'arenal.

A les Balears, és la cinquena nidificació que es registra d'aquesta espècie, catalogada com a vulnerable. L'any passat hi va haver dues postes a Eivissa i enguany, a més de la de Menorca, n'hi ha hagut una altra a Cala Nova, al municipi de Santa Eulària, a Eivissa.

stats