La trobada estatal de cooperació per al desenvolupament reivindica el diàleg davant l'"amenaça de la ultradreta"

A la clausura del fòrum s'ha premiat Gema Celorio, tècnica d'educació de l'institut basc Hegoa

Totes les comunitats autonòmiques, excepte Madrid que s'ha excusat, han participat en la dotzena trobada d'autonomies i cooperació al desenvolupament que s'ha clausurat aquest divendres a Es Baluard. L'entesa entre les diferents ideologies presents "hauria de ser el to que regnàs a la política espanyola", ha remarcat el director general de cooperació de les Balears, Toni Servera. Una premissa que han repetit tots els interlocutors.

La tècnica d'educació de l'institut Hegoa del País Basc, Gema Celorio, ha rebut el reconeixement d'aquesta edició. La premiada ha recordat que "la lluita contra la pobresa encara és vigent", ja que "s'ha posat la mirada en el creixement econòmic i s'ha donat l'esquena a les persones", ha dit. Per argumentar-ho en xifres, ha recordat que amb els doblers que s'han destinat als rescats de bancs s'hauria pogut acabar amb la pobresa al món fins a 92 vegades.

Celorio ha volgut posar sobre la taula un canvi d'enfocament en el debat: "actuam contra la pobresa o contra l'exclusivitat de la riquesa?", ha demanat a la sala. En el seu discurs d'agraïment ha parlat de l'amenaça dels patits d'ultradreta "masclistes, racistes... que volen derogar drets que ha costat molt assolir". Aquestes noves forces polítiques suposen "un desafiament i un repte per als qui confiam en el valor de l'educació", ha afegit.

Per la seva banda, la directora estatal de cooperació, la mallorquina Aina Calvo, ha assegurat que en aquest "moment difícil, amb turbulències, hem estat capaços de fer l'Agenda Comuna 20/30 dins l'àmbit internacional".

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha afegit per concloure que "les institucions posam el que podem, la voluntat política és essencial, però també la feina del voluntariat". I ha reiterat les paraules de Celorio: "paga la pena seguir treballant perquè cada persona visqui una vida digna".

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF