Societat 22/04/2020

La xifra de pacients actius de coronavirus a les Balears ha sumat 81 persones en deu dies

Segons les dades d'aquest dimecres del Ministeri de Sanitat, les Balears han registrat 28 nous contagis i tres morts més amb covid-19

M. Fuster / Ara Balears
4 min
Laboratori de Microbiologia de Son Espases on analitzen les proves del coronavirus

PalmaLa xifra de pacients actius amb coronavirus, és a dir, els que estan rebent atenció mèdica, ha sumat 81 malalts a les Balears des del 12 d'abril. Alhora, el nombre de persones que han superat la malaltia ha crescut durant aquest període de temps a un ritme més lent que abans, mentre es continuen incrementant els nous casos de contagi a les Illes. Aquest dimecres el Ministeri de Sanitat ha informat de 28 casos nous de coronavirus i tres morts més amb la malaltia. Després que dimarts no es registràs cap alta mèdica, el govern espanyol ha informat que les Illes han sumat 12 curats –el total d'altes és de 1.017. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat que hi ha una "certa estabilitat, tot i que hi ha hagut un augment de casos". La xifra total de morts durant la pandèmia és de 164 persones i la de contagis ja s'eleva a 1.836.

D'acord amb aquestes dades, el nombre de persones contagiades s'ha incrementat un 1,8% en 24 hores i les morts han augmentat en la mateixa proporció. La xifra de malalts actius amb coronavirus és de 655, 13 més que els 642 de dimarts. Quant als curats, a les Balears representen més de la meitat dels casos, un 55,3%, mentre que els morts suposen el 8,9% dels contagis totals detectats a les proves fetes pels serveis sanitaris.

Atenció mèdica dels malalts de covid-19

La Conselleria de Salut ha informat aquest dimecres que el nombre d'hospitalitzats s'ha incrementat amb 13 persones respecte de dimarts. El total de malalts que són als hospitals és de 404, 72 dels quals necessiten cures intensives –2 menys que dimarts–. A Mallorca hi ha 355 hospitalitzats, 56 dels quals estan a unitats de cures intensives, mentre que 511 malalts són atesos per les unitats d'atenció del coronavirus. A Menorca, hi ha 8 persones hospitalitzades –5 a l’UCI–. També hi ha 14 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa són 41 les persones hospitalitzades –11 a l’UCI–. 22 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera. D'altra banda, el primer pacient positiu en covid-19 de Formentera ha rebut l’alta després de 19 dies d’ingrés a l’UCI de Can Misses.

142 professionals amb covid-19

Entre els sanitaris s'han detectat un total de 310 casos positius, un 17% dels 1.836 casos que s'han comptat a les Illes fins ara. Actualment, amb un increment d'un sanitari més que ha donat positiu a les proves, hi ha 142 professionals que són positius actius, xifra que representa menys de l’1 % dels més de 18.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 239 estan en vigilància activa. A més, la Conselleria de Salut ha informat aquest dimecres que es faran proves de coronavirus a tots els sanitaris.

Residències

Pel que fa a la situació a les residències, ja s’han fet proves de coronavirus a 30 centres, 23 de gent gran i 7 de discapacitats. S'ha testat el 52% dels usuaris i el 53,5% dels treballadors.

A les residències de gent gran, s’han registrat dos nous casos positius d’usuaris a la residència Borenca, segons ha explicat Arranz. El nombre de residents positius actius és de 219, 38 residents han superat la malaltia i 68 han perdut la vida amb coronavirus. Els professionals actius són 102 i 31 s’han curat. D'altra banda, Arranz ha comentat que estan pendent de fer cribratges a Menorca, la qual cosa pot significar la detecció de nous contagis, però que no és preocupant amb relació a "l'evolució de l'epidèmia".

La situació no ha variat respecte de dimarts a les residències de discapacitats: ara mateix hi ha un resident positiu actiu, que es troba hospitalitzat, i 35 de les 36 persones que s’havien contagiat s’han curat. També hi ha 8 professionals amb contagi actiu, mentre que la resta ja ha superat la infecció.

En total, les proves s’han fet a 5.550 persones. Això suposa el 52% dels usuaris totals i el 53,5% dels treballadors que hi ha en aquests centres. Tots els centres amb positius ja han estat comprovats i ara s'han afegit altres centres sense positius a les proves. S’han inclòs els de gran capacitat –com ara la Llar d’Ancians de Palma, amb prop de 250 usuaris. Es continuaran comprovant més centres, i es prioritzaran els que tinguin casos positius o sospitosos de coronavirus.

Infants

Arranz ha valorat de manera positiva que aquest diumenge, 26 d'abril, els menors de 14 anys puguin sortir al carrer. "Qualsevol pas cap a la normalitat dins la vida habitual és una bona notícia", ha dit. I ha remarcat que, tot i que encara no es coneixen les condicions exactes, "que els més joves puguin sortir a zones àmplies on no hi ha risc de contagis és una molt bona notícia". Posteriorment, ha recomanat que convindria "aprofitar aquests dies perquè els nins comencen a tenir-ho molt clar". També ha incidit en la conveniència de sortir al carrer amb una botella de gel hidroalcòholic.

Espanya

A l'estat espanyol el nombre de víctimes mortals per coronavirus ascendeix a 21.717, 435 persones més en un dia. Es tracta d'una xifra similar a la d'aquest dimarts, amb 430 morts. El nombre de contagis continua a l'alça i ja se situa en 208.389. De fet, en 24 hores hi ha hagut un augment de 4.211 casos. Pel que fa al nombre d'altes, aquest dimecres se n'han registrades 3.401, cosa que n'eleva el total a 85.915.

stats